Humana gesta

Roditelji darovali organe smrtno stradale djevojčice (6) Božane iz Tomislavgrada

24.08.2016.
u 08:00

U ponedjeljak, 22. kolovoza, u jutarnjim satima u KBC-u Firule u Splitu preminula je 6-godišnja djevojčica iz Tomislavgrada na koju je u prošlu subotu, 20. kolovoza, u 16.25 sati naletio pijani vozač audija 27-godišnji I. F. Iz MUP-a HBŽ-a potvrđeno je kako je vozač bio pod utjecajem alkohola, određena mu je mjera zadržavanja, a iz Županijsko tužiteljstva u Livnu upućen je prijedlog sudu da se vozaču I. F. odredi jednomjesečni pritvor.

Život za drugu djecu

Liječnici u Splitu borili su se za život malene Božane, ali nisu uspjeli i ona je podlegla, piše Tomislavnews, kao i to da su njezini mladi roditelji Gabrijela i Josip Mioč, shvativši da su izgubili bitku za život svoje kćeri, odlučili donirati njezine organe kako bi dio njihove malene živio u šestero druge djece kojoj će to spasiti život. Isti izvor navodi kako su liječnicu zahvalili i kazali kako su se i oni spremali to im predložit, ali da im je lakše kad roditelji sami donesu tu plemenitu odluku. Nažalost, malena Božana bila je deveta smrtno stradala osoba u prometnim nesrećama na području HBŽ-a u 2016. godini. “I to je stvarno zabrinjavajuće jer je u pitanju veliki broj u relativno kratkom vremenskom razdoblju. I prošle godine imali smo veliki broj smrtno stradalih u prometnim nesrećama, čak 12, te debelo premašujemo europski prosjek i normative stradalih u odnosu na broj stanovnika”, kazao nam je glasnogovornik MUP-a HBŽ-a Ivica Vrdoljak. U ovoj crnoj statistici, gledano po općinama, prednjači Tomislavgrad na čijem području je četvero smrtno stradalih, po dvije osobe stradale su u Drvaru i Livnu, te jedna osoba na Kupresu. U proteklom tjednu zabilježen je i rekordni broj prometnih nesreća, 35 na području HBŽ-a, istaknuo je Vrdoljak dodavši kako se u kolovozu već godinama događa najveći broj prometnih nesreća, te dodao: “Ali ovog, kolovoza 2016. bilo ih je doista puno. U prvom tjednu evidentirane su 33 prometne nesreće, u drugom 22, te u ovom trećem 35, s tim da smo u posljednja 24 sata, od ponedjeljka, 22. kolovoza, do utorka, 23. kolovoza, imali čak sedam prometnih nesreća, što je stvarno zabrinjavajuće.”

Opasnost i alkohol

Što se tiče policijskih uprava, protekloga tjedna je najveći broj prometnih nesreća zabilježen u PU Tomislavgrad, 16, slijedi PU Livno s 10 i PU Drvar s devet prometnih nesreća, što je također zabrinjavajuće s obzirom na to da se na području koje pokriva PU Drvar u pravilu dogodi jedna ili dvije nesreće ili ni jedna. Iz MUP-a HBŽ-a još jednom upućuju apel vozačima da vožnju prilagode uvjetima na cestama, smanje brzinu i izbjegavaju rizična pretjecanja te da, što je posebno važno, ne konzumiraju alkohol, ili ako to već jesu, upravljač automobila prepuste osobi koja nije pila, ili se na drugi način prebace do kuće. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?