AUSTRIJI OSTAJE ANALOGNI DOKAZ

Rješenje o karanteni za EU nije dokaz o izlječenju i neće se unositi u 'zelenu putovnicu'

30.05.2021.
u 15:04

Austrijski mediji u nedjelju izvještavaju kako je savezno Ministarstvo zdravlja na upit nacionalne novinske agencije APA izvijestilo da se rješenje o samoizolaciji izdano osobi u slučaju pozitivnog testa na koronavirus neće unositi u „zelenu putovnicu“ Europske unije, koja bi na snagu trebala stupiti 1. srpnja, niti će kod inozemnih putovanja na području zemalja članica EU-a biti priznato kao dokaz o izlječenju osobe koja je preboljela zarazu koronavirusom.

Isti izvor navodi kako će osobe koje su preboljeli Covid-19 morati kao dokaz predočiti „certifikat o izlječenju“, i da će se on, prema pravilima EU-a  unašati u „zelenu putovnicu“.

„Prema odredbama EU-a kao dokaz o ozdravljenju vrijedi negativni PCR test, napravljen najranije 11 dana nakon što je dijagnosticirana zaraza koronavirusom. Preduvjet je da nadležni organi izlječenje unesu u Epidemiološki prijavni sustav (EMS), gdje će se voditi središnji registar svih prijavljenih zaraza koronavirusom“, stoji u priopćenju Ministarstva zdravlja.

Također se ističe kako u Austriji rješenje o samoizolaciji i dalje vrijedi kao „analogni dokazni oblik“ da je osoba preboljela Covid-19.  Ali samo interno, u Austriji. Već nakon prelaska granice to rješenje neće imati pravnu snagu i osobi će za unos u „zelenu putovnicu“ odnosno ulaz u neku od zemalja EU-a biti potreban isti certifikat o izlječenju, kao i za ostale građane Unije, koji su preboljeli zarazu koronavirusom. Ministarstvo zdravlja također je upozorilo Austrijance da austrijska „zelena putovnica“ koja će na snagu stupiti 4. lipnja, neće imati odmah sve funkcije u punom (digitalnom) pogonu. U prvom koraku će funkcionirati u vidu papirnatih potvrda i dokaza da je osoba cijepljenja, izliječena ili testirana (austrijsko - „3G-pravilo“), a u drugom će biti u elektronskom obliku kao digitalni zeleni certifikat, kompatibilan s onim EU-a, kojeg očekujemo 1. srpnja.  

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije