odžak

Rješava se kanalizacija, ključni problem za mještane Novog naselja

12.11.2020.
u 08:46

Prošle godine otpočeli su radovi na izgradnji lokalne kanalizacijske mreže za Novo naselje Odžaka.

Realizirana je prva faza u okviru koje je urađena crpna stanica i kolektor u dužini oko jedan kilometar, u što je utrošeno 333.485 konvertibilnih maraka. Ovih dana u tome dijelu ove općine Posavske županije poslovi su u punom jeku, a radovi osobito raduju stanovnike novoformiranoga naselja, ali i udrugu “Kuća nade” koja se brine o osobama s posebnim potrebama, a nalazi se upravo na toj lokaciji, piše Večernji list BiH.

Cjelokupna financijska vrijednost projekta kanalizacije za Novo naselje iznosi oko 600.000 konvertibilnih maraka. Kako doznajemo, kanalizacijska mreža spojit će se u postojeću gradsku mrežu Odžaka i s prečistačem otpadnih voda.

Priključci za svih 160 parcela

Šef Odsjeka za materijalne resurse općine Odžak i voditeljica projekta kanalizacije u Novom naselju Odžaka Ana Ćulap objasnili su tijek ukupnog projekta od životne važnosti za žitelje tog dijela Odžaka.

- Tijekom protekle godine započela je prva faza projekta kanalizacije u općini Odžak. Ona je obuhvatila izgradnju primarnoga kolektora (dužine oko 900 metara) i izgradnju precrpne stanice. Za provedbu prve faze pomogao je UNDP Bosne i Hercegovine i za nju su izdvojena financijska sredstva i od Ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Općine Odžak, kao i Vlade Posavske županije.

U tijeku je izvođenje druge faze projekta kanalizacije za Novo naselje, koje ima 280 stanovnika. Izgrađeno je 80 parcela od raspoloživog dvostruko većeg broja, a planirano je da se u ovoj fazi uradi priključak za svih 160 parcela iako su neizgrađene. U ovoj ćemo fazi izgraditi oko 1700 metara mreže kanalizacijskog kolektora - objašnjava voditeljica projekta kanalizacije u Novom naselju Odžaka Ana Ćulap.

Mještani zadovoljni

Započela je i završna faza priključivanja objekata na mrežnu kanalizaciju.

- Ova završna faza potpisana je s tvrtkom Belegem iz Gradačca. Radovi su počeli početkom listopada ove godine, a prema ugovoru, završetak radova planiran je za 120 kalendarskih dana - objašnjava Jozo Barukčić, angažiran iz Općine Odžak na realizaciji navedenoga projekta.

Novoformiranom naselju na sjeverozapadu Odžaka i njegovim stanovnicima kanalizacija je bila ključni problem, a osobito “Kući nade”, centru koji se brine za osobe s poteškoćama u razvoju.

- S radošću mogu reći kako je započeo ovaj projekt jer “Kuća nade” time će riješiti veliki problem odvoda otpadnih voda iz našeg objekta, a ujedno ćemo smanjiti financijske troškove za te namjene i usmjeriti ih za razvoj centra i naših korisnika - istaknula je predsjednica udruge “Kuća nade” Ivanka Šimić komentirajući radove na kanalizacijskoj mreži u ovome dijelu općine Odžak.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije