Imenovani novi veleposlanici i konzuli

Rill u Pekig, Vujeva u Chicago, Čolaković u Nizozemsku

15.05.2016.
u 09:00

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine imenovalo je, na nedavno održanoj sjednici, nekoliko novih veleposlanika i konzula BiH u diplomatsko konzularnoj mreži, doznao je “Dnevni avaz”. Pa je tako, na prijedlog Dragana Čovića, člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, za generalnog konzula u Chicago imenovan Berislav Vujeva.

Imenovanja

Na Čovićev prijedlog, za veleposlanika BiH u Pekingu imenovan je Anton Rill koji je ranije bio zamjenik ministra vanjskih poslova te šef Ureda ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

Na prijedlog Bakira Izetbegovića, predsjedatelja Predsjedništva BiH, za veleposlanicu BiH u Nizozemskoj imenovana Mirsada Čolaković, koja je donedavno obavljala dužnost veleposlanice u Stalnoj misiji BiH pri Ujedinjenim narodima u New Yorku. Čolaković će na čelu bh. Veleposlanstva u nizozemskoj zamijeniti sadašnjeg veleposlanika Ahmeta Halilovića.

Na mjesto generalne konzulice u München, na Izetbegovićev prijedlog, imenovana je Ruzmira Tihić-Kadrić. Tihić-Kadrić će na mjestu generalne konzulice zamijeniti Viktoriju Ketelhut, kadar ranijeg saziva Predsjedništva BiH Željka Komšića. Prema saznanju “Dnevnog avaza”, uskoro se očekuju i prijedlozi imenovanja Mladena Ivanića, člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda. Ivanić bi trebao predložiti veleposlanika BiH u Grčkoj koji će na tom mjestu zamijeniti Dragana Božanića kojem je istekao mandat. Prema raspodjeli, pozicija veleposlanika u Grčkoj pripada kadru iz reda srpskog naroda. Prema saznanju lista, u četvrtu godinu mandata ušao je i Damir Džanko, veleposlanik BiH u Turskoj, koji je ranije imenovan na tri godine. Prema informaciji do koje je došao list, Džanko bi mogao biti imenovan na još jedan mandat.

Uvođenje reda

Svi novoimenovani veleposlanici i konzuli čekaju agremane. Spomenimo i to da imenovanje veleposlanika i konzula BiH funkcionira na načelu da svaki od tri člana Predsjedništva BiH predlaže diplomata iz reda naroda kojem pripada, a internim dogovorom regulirano je da druga dva člana Predsjedništva BiH ne prave probleme i da prijedlog bude jednoglasno usvojen. List je doznao i da bi, nakon nedavno usvojene odluke o intenziviranju aktivnosti u vezi sa sređivanjem stanja u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine, Predsjedništvo moglo diplomate koji ne ostvaruju rezultate povući s dužnosti prije nogo što im istekne mandat. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?