Prvi dan proslave 40. obljetnice Gospina ukazanja

Rijeke hodočasnika sa zastavama, slikama, kipovima... pješačile na putu mira

25.06.2021.
u 10:59

Tradicionalnom međunarodnom Hodnjom mira od Humca (Ljubuški) do Međugorja jučer je počelo obilježavanje 40. godišnjice Gospinih ukazanja, piše Večernji list BiH. 

Pješačili satima

Svečanim misnim slavljem koje je na vanjskom oltaru crkve sv. Jakova predvodio fra Miro Šego počela je proslava jubilarne međugorske obljetnice. On je u svojoj nadahnutoj homiliji 40 godina Gospinih ukazanja prikazao kroz pet albuma u kojima se nalaze slike, odnosno međugorska događanja predstavio je kroz album vidjelaca, Brda ukazanja, međugorske crkve... Jučer ujutro na blagdan sv. Ivana Krstitelja od Samostana svetog Ante na Humcu do župne crkve svetog Jakova u Međugorju više tisuća hodočasnika sa svih strana svijeta tri i pol sata pješačilo je, molilo i pjevalo u čast Kraljice Mira. Hodnju mira predvodio je međugorski župnik fra Marinko Šakota, a uz njega je bio i vidjelac Ivan Dragičević. Cijelim putem do Međugorja na čelu kolone nošen je križ. Hodočasničke skupine nosile su brojne Gospine slike, zastave svojih zemalja i gradova, župa, a među hodočasnicima su bili i Gospini štovatelji iz Republike Hrvatske i BiH. Prije polaska s Humca hodočasnicima je riječi zahvale uputio humački gvardijan fra Dario Dodig. Poželio im je sve najbolje na putu mira od Humca do Međugorja te ih na kraju i blagoslovio. S pjesmom i molitvom krunice tako se duga kolona s Humca uputila prema Međugorju u procesiji mira u kojoj su bili svećenici iz domovine i inozemstva. Na platou ispred međugorske crkve sabralo se po dolasku mnoštvo vjernika okupljenih sa svih strana svijeta. Kad je kolona hodočasnika stigla ispred crkve svetoga Jakova, završnom obredu pobožnosti klanjanja i blagoslova s Presvetim pridružili su se i hodočasnici pristigli iz domovine i svijeta. Blagoslov s Presvetim Oltarskim Sakramentom svima nazočnima udijelio je međugorski svećenik fra Zvonimir Pavičić. Cijelog dana za hodočasnike iz raznih zemalja služene su svete mise na njihovim jezicima. Po tvrdnjama šestero međugorskih vidjelaca, prvi put Kraljica Mira u župi Međugorje ukazala se 24. lipnja 1981. godine i od tada se svake godine dva dana, 24. i 25. lipnja, svečano slavi obljetnica Gospinih ukazanja.

Procesija s Podbrda

Hodnja mira zamisao je koja se rodila u srcima međugorskih hodočasnika i prijatelja Međugorja u najtežim danima Domovinskog rata, koji su odlučili moliti za mir pa su utemeljili ovaj molitveni hod. Na tom putu mira hodočastili su Gospini štovatelji iz cijeloga svijeta i molili za mir na koji ih međugorska Gospa poziva sve ove godine od početka ukazanja. Mnogi od njih bili su bosi i iscrpljeni od puta, a prepuni radosti koju su iskazali pjevanjem Gospinih pjesama na hrvatskom jeziku. Međugorje je ovih dana oživjelo, hodočasnici su se nakon duljeg vremena zbog pandemije i svih ograničenja, od zabrane putovanja do strogih epidemioloških mjera, vratili u pohod Međugorju. Posebice je to dojmljivo na ovogodišnju 40. obljetnicu kada se zastave mnogih zemalja svijeta vijore ovim hercegovačkim gradićem. Danas će euharistijsko slavlje u 19 sati predvoditi fra Miljenko Šteko, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije. Novost ove godine je da će se na današnju obljetnicu prvi put održati procesija s Podbrda, mjesta gdje se Gospa prvi put ukazala, do crkve sv. Jakova u Međugorju.•

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije