SARAJEVO

Ribeiro i Aggeler osudili novi napad Dodika na medije u BiH

16.08.2023.
u 16:30

Predstavnica OESS-a za slobodu medija Teresa Ribeiro i šef Misije OESS-a u Bosni i Hercegovini veleposlanik Brian Aggeler osudili su nedavne ponovljene, otvorene i izravne prijetnje, kao i optužbe predsjednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika upućene medijima N1, Capital, BN TV, te magazinu Buka.

- Izjavljena namjera predsjednika Dodika da podnese tužbe protiv ovih medijskih organizacija zbog navodne destabilizacije RS i podrivanja njegove pozicije na vlasti, uz njegove tvrdnje da navodno dobijaju međunarodna sredstva u tu svrhu, jasno su usmjereni na ušutkivanje i targetiranje novinara, kao i na utišavanje neovisnih i oprečnih glasova - navode u saopćenju.

Ovo je posebno zabrinjavajuće s obzirom na nedavni korak Narodne skupštine Republike Srpske kojim je ponovno kriminalizirana kleveta u Republici Srpskoj.

- Takve ekstremne i zapaljive izjave, posebno kada ih daju politički lideri, imaju potencijal da stvore ozračje neprijateljstva, pa čak i potaknu na nasilje - istakao je veleposlanik Aggeler.

Navodi da su prijašnji slučajevi slične retorike doveli do napada na novinare i zagovornike ljudskih prava grupa huligana, uz zapanjujuće slabe i nedovoljne reakcije organa za provođenje zakona koji nisu uspjeli pronaći i procesuirati počinitelje i zaštititi građane od nasilja.

Ribeiro je osudila optužbe protiv novinara televizije N1, Capital, Buka i TVBN podsjećajući na Odluku Ministarskog vijeća OESS-a o sigurnosti novinara iz 2018. godine, usvojenu konsenzusom svih država članica OESS-a, uključujući i Bosnu i Hercegovinu.

U ovoj odluci države pozivaju političke lidere, javne službenike i vlasti da se suzdrže od zastrašivanja, prijetnji ili odobravanja - i da nedvosmisleno osude - nasilje nad novinarima, a sve to u cilju smanjenja rizika ili prijetnji s kojima se novinari mogu suočiti te izbjegavanja podrivanja povjerenja u kredibilitet novinara, kao i poštivanja značaja neovisnog novinarstva.

OESS stoga najoštrije osuđuje svaki oblik nasilja ili uznemiravanja novinarki i novinara i naglašava važnost zaštite njihove sigurnosti i prava, uključujući njihovu fizičku sigurnost, sigurnost njihovih prostorija i domova te osuđuje strateške tužbe koje protiv medija pokreću javni zvaničnici.

Ribeiro i Aggeler su izrazili očekivanje da će se vlasti u RS-u poštivati svoju obvezu da osiguraju zaštitu svih građana RS-a, uključujući i novinarke i novinare, od mogućih posljedica ovakvog zapaljivog govora.

- Slobodni i neovisni mediji su temelj svakog demokratskog društva, a OESS naglašava važnost njegovanja okružja u kojem novinari i medijske organizacije mogu djelovati bez straha od odmazde - zaključuje se u zajedničkom saopćenju predstavnika OESS-a.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?