revizija privatizacije

Revizija izvršena u 10 tvrtki, utvrđene nepravilnosti u tri poduzeća

23.04.2018.
u 09:32

Iako je Vlada Federacije BiH na početku prošle godine donijela odluku po kojoj Agencija za reviziju privatizacije FBiH mora revidirati postupak privatizacije za 14 gosposarskih društava i četiri banke, ova Agencija je revidirala privatizaciju u 10 5tvrtki, ali i u sve četiri banke.

Revizija privatizacije je izvršena u slijedećim gospodarskim društvima: Šipad komerc d.d. Sarajevo; Automehanika d.d. Sarajevo; Granit d.d. Jablanica; TP Poljopromet d.d. Zenica; Borac export-import d.d Travnik; Finvest Drvar d.d. Drvar; D.I. JANJ TGS d.d. Donji Vakuf; Bazna Hemija d.d. Vitkovići Goražde; Željezara Ilijaš d.d.; HUTP Kladušnica d.d. Velika Kladuša, te bankama: Privredna banka Sarajevo d.d. Sarajevo; Investiciono – komercijalna banka d.d. Zenica; Hrvatska – poštanska banka d.d. Mostar; Tuzlanska banka d.d. Tuzla.

"U postupku revizije utvrđeno je, a to smo naveli u Informaciji o izvršenim revizijama privatizacije i banaka za 2017. godinu koja je dostavljena Vladi Federacije Bosne i Hercegovine na znanje, da su u tri gospodarska društva uočene nepravilnosti", rekao je za Radiosarajevo.ba Vedad Duraković, direktor Agencije za reviziju privatizacije u FBiH.

Kako je rekao, u skladu s uočenim nepravilnostima, Agencija je uložila žalbe i taj proces još nije okončan jer Vlada FBiH kao drugostupanjski organ u ovom postupku treba donijeti svoje rješenje. Također, kako propisi nalažu, Agencija je bez odlaganja upoznala i nadležna Tužiteljstva i Pravobraniteljstva.

"Za četiri gospodarska društva revizori nisu bili u mogućnosti okončati rad na reviziji tj. nisu mogli sastaviti Izvješće o provedenoj reviziji privatizacije iz razloga što nisu uspjeli doći do dokumentacije koja je neophodna za sastavljenje istog. S tim u vezi, donesen je Zaključak o privremenoj obustavi dok se ne osigura potrebna dokumentacija te smo po ovom pitanju obavijestili sve relevantne institucije, a posebno nadležna Tužiteljstva", dodao je Duraković.

Direktor Agencije za reviziju privatizacije u FBiH za Radiosarajevo.ba kaže da je rad na reviziji privatizacije multidisciplinaran posao i zahtijeva mnogo pažnje i poznavanje propisa što zakonskih što podzakonskih.

"Proces revizije privatizacije s aspekta europskih integracija je jako važan, što se pokazalo i kod Upitnika Europske komisije upućenog Bosni i Hercegovini. Transparentnost procesa provedene privatizacije, najbolje se može sagledati kroz revidirani proces, što u konačnici traži i zahtjeva i Europska komisija. Agencija za reviziju privatizacije  je u potpunosti posvećena da izvrši sveobuhvatnu reviziju privatizacije na profesionalan i odgovoran način, na načelima dosljedne primjene Zakona, uputa i odluka Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, transparentnosti u radu i otvorenosti za sve institucije i stručnu javnost“, kazao je Duraković.

Plan rada Agencije za 2018. godinu kojeg je usvojila Vlada FBiH početkom godine je koncipiran na bazi trenutnih kapaciteta i planom je predviđeno šest gospodarskih društava i pet banaka, a sve će ovisiti najprije od ljudskih kapaciteta i dinamike dostavljanja dokumentacije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?