Strani mediji o akciji "Nekretnine"

Reuters: Iz BiH će biti protjerano više od 300 stranaca, većinom Arapa

16.12.2016.
u 07:00

BiH će protjerati više od 300 stranaca, najviše iz zemalja Zaljeva, koji u zemlji borave ilegalno nakon što su kroz kupnju imovine utajili porez, objavio je Reuters, a prenosi N1. U posljednjih nekoliko godina u BiH znatno je porastao priljev arapskih investitora koji su izgradili stambene komplekse i turistička mjesta, privučeni niskim cijenama i povoljnom klimom u zemlji u kojoj je pola stanovništva muslimansko.

Fiktivne registracije

U protekla tri mjeseca službene institucije pregledale su poslovanje skoro 700 tvrtki i 16 turističkih naselja u vlasništvu stranaca, gdje su utvrdili brojne nezakonitosti. Stoga će, ovisno o djelu, više od 300 osoba biti zamoljeno napustiti zemlju dobrovoljno ili će biti protjerano uz zabranu povratka i do pet godina, objavila je britanska agencija. Služba za poslove sa strancima na širem području BiH provela je akciju kodnog naziva “Nekretnina”, kojom je izvršena kontrola pravnih subjekata čiji su osnivači ili odgovorne osobe strani državljani iz Kuvajta, UAE, Katara, Sirije, Libije, Saudijske Arabije, Rusije i Ukrajine, a koji u svom vlasništvu posjeduju nekretnine u BiH. Razlog za provođenje akcije jesu operativne informacije o postojanju pravnih subjekata u vlasništvu stranih državljana koji se fiktivno registriraju u BiH, isključivo s namjerom stjecanja vlasništva nad nekretninama, zatim kupnje nekretnina radi daljnjeg izdavanja stranim turistima, izbjegavajući zakonske obveze u pogledu vođenja evidencije stranih gostiju i prijavljivanja stranaca te boravka takvih stranaca u BiH suprotno zakonskim odredbama, što ima negativne implikacije po sigurnosni i ekonomski sustav BiH. Izvršenim provjerama utvrđeno je da 192 pravna subjekta posluju na prijavljenoj adresi, u kojima strani državljani imaju reguliran privremeni boravak. Ukupno 499 pravnih subjekata nije pronađeno ili se nije moglo utvrditi posluju li na prijavljenim adresama, objavili su iz Službe za poslove sa strancima.

Kršenje zakona

U vlasništvu kontroliranih subjekata nalazi se više od 600 stambenih i poslovnih objekata te posjeduju 1768 ZK izvadaka na ime tvrtke, objavili su u srijedu iz Službe za poslove sa strancima. Provjerama boravišnog statusa stranih državljana utvrđeno je da je 158 stranaca, osnivača ili suosnivača, boravilo u BiH po osnovi viznog ili bezviznog režima, 113 osnivača ili suosnivača nije evidentirano da je uopće ulazilo u BiH, šest osnivača ili suosnivača prekršilo je imigracijske propise glede duljine boravka izvan BiH tijekom odobrenog boravka, dok je u 58 pravnih subjekata koji ne posluju na prijavljenim adresama utvrđeno da su stranci ostvarili pravo na privremeni boravak u BiH po osnovi izdane radne dozvole te se radilo o zloupotrebi.

Za sve one koji su prekršili migracijske propise u Bosni i Hercegovini bit će poduzete zakonom predviđene mjere otkazivanja bezviznog ili privremenog boravka, odnosno mjere 
protjerivanja.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije