Žepče

Renoviran dječji vrtić, osvijetljen teren s umjetnom travom...

18.12.2020.
u 21:05

U Žepču su predstavljeni rezultati projekata Omladinske banke Žepče za ovu godinu. Riječ je o 10 projekata iz oblasti obrazovanja, kulture i sporta. Svi su uspješno privedeni kraju i realizirani, a neformalne skupine su finalizirale aktivnosti i izvješća, piše Večernji list BiH.

Provedeni projekti su Ekoškola, Vrtuljak zdravog života, Modern Hairdressing Education, Obilježavanje jubileja, Sport je IN, Dječji osmijeh, Otkucaj lopte, Osvjetljenje terena s umjetnom travom, Mala škola muziciranja i Škola tenisa. Vrijednost realiziranih projekata je 27.969 KM i mikrobiznisa 2000 KM. - Sredstva za projekte koji prođu pozive za prijavu ovise o vrsti projekta, a dodjeljuju se u iznosima između 500 i 2000 KM. Ove godine prvi put preko Omladinske banke imamo pokrenut i mikrobiznis M-clean, na što smo osobito ponosni - kazala je predstavnica Omladinske banke uime Općine Žepče Dijana Martinović. Općinski načelnik Mato Zovko poručio je kako će Općina Žepče i dalje u suradnji s fondacijom Mozaik nastaviti provoditi projekte mladih koji za cilj imaju povećati njihovo sudjelovanje u razvoju lokalne zajednice te pružati potporu aktivnostima mladih kroz dodjelu bespovratnih novčanih sredstava.

1. ŠKOLA TENISA - Cilj projekta stvoriti bolje uvjete za djecu

Izravni korisnici su djeca uzrasta od pet do 12 godina, a neizravni korisnici su mladi roditelji do 35 godina koji bi bez bilo kakvih dodatnih troškova mogli svoju djecu upisati na tenis. Cilj je osigurati djeci i treneru bolje uvjeta rada. Kroz školu tenisa prolazi i ove godine nekoliko desetaka djece. Djeci, pa tako i roditeljima, biva od pomoći sve što budu imali na raspolaganju, od teniskih reketa, loptica i ostalih rekvizita koji su nužni za trening. Primarno jest da djeca kroz različite teniske vježbe i napredne aktivnosti razvijaju svoje psihomotoričke sposobnosti.

2. VRTULJAK ZDRAVOG ŽIVOTA - naučiti djecu zdravom načinu života

Čak 50 posto učenika svoje slobodno vrijeme koristi na konstruktivan način - boraveći vani, družeći se s prijateljima, povećava se broj učenika koji na velikom odmoru uz sendvič konzumiraju vodu i svježe voće, 170 učenika i roditelja educirano je o značaju zdrave prehrane i bavljenja tjelesnim aktivnostima, za 20 posto smanjeno je konzumiranje gaziranih sokova, za 50 posto povećan broj učenika uključenih u izvannastavne aktivnosti.

3. DJEČJI OSMIJEH - renoviran namještaj u vrtiću “Ivančica”

Izravni korisnici ovog projekta su djeca uzrasta od jedne do pet godina. Osigurava djeci, a i odgajateljicama bolje uvjete za rad i korištenje prostora blagovaonice. Nabavom setova stolova i stolica za blagovaonicu djeca ih mogu koristiti, osim za objedovanje, i za modeliranje, igru i razne druge aktivnosti prilagođene za djecu te dobi kao što su slikanje, bojanje, igru... Osim izravne vrijednosti ovog projekta, a to je osiguravanje boljih uvjeta djeci za korištenje i rad u dječjem vrtiću “Ivančica”, neizravne vrijednosti svakako su uključivanje cijele lokalne zajednice i volontera u provedbu ovog projekta te na taj način podizanje svijesti cijele lokalne zajednice u prepoznavanju potreba ovakvih i sličnih situacija.

4. OTKUCAJ LOPTE - osnovni cilj skloniti mlade s ulice

Problem koji se želi riješiti jest da se mlade skloni s ulica i da im stvaramo zdrave životne navike. Ovaj problem najviše pogađa osobe mlađeg uzrasta koje su sve više vezane za “pametne” mobitele, a upravo je fokus na njima. Pružena je mogućnost i ostalima da kroz volonterski rad razvijaju kognitivne i psihosocijalne vještine. Cilj projekta je osamostaljivanje mladih, sposobnost mladih da prepoznaju prave vrijednosti, stvaranju zdravih navika, stvaranju bolje okoline, smanjivanju odlaska mladih... Dodatne vrijednosti su ravnopravnost i jednaka zastupljenost ženskih i muških ekipa u košarci na području ZDŽ-a. Razvijanje svijesti o dobrobiti volonterizma kod mladih za zajednicu koja nas okružuje. Rad na zajedničkoj suradnji različitih uzrasta k zajedničkom cilju, kao i razbijanje predrasuda.

5. OSVJETLJENJE TERENA S UMJETNOM TRAVOM

Problem koji se želio riješiti je da građanima općine i korisnicima terena s umjetnom travom omogućimo produljene aktivnosti tijekom dana. Ovaj problem najviše pogađa rekreativce u radnom odnosu i nemaju mogućnost vježbanja nakon radnog vremena, ali i veliki broj djece koja koriste ovaj teren za treninge. Provedbom projekta omogućuje se rekreacija navečer, posebice u ljetno vrijeme kada je i temperatura za vježbanje ugodnija u večernjim satima. Inače, stavljanjem rasvjete na teren daje se mogućnost građanima da koriste teren za igru i druženje i uvečer. Jedna od dodatnih vrijednosti je što je lokacija na kojoj se realizira projekt na periferiji grada i nema velikih zagađenja. Dodatna vrijednost je i to što svi članovi i volonteri projekta spadaju u skupinu starosti od 17 do 35 godina.

6. MALA ŠKOLA MUZICIRANJA - probuditi zanimanje za glazbu

Kroz projekt dvadesetak djece uviđa važnost učenja novih vještina i novih znanja koja će obogatiti njihov život. Na zanimljiv način približava im se glazba i umjetnost te omogućuje druženje i ostvarivanje novih prijateljstava. Učenjem sviranja i slušanjem glazbe razvijaju i svoje druge kognitivne sposobnosti. Kroz volonterizam učenici srednje škole pridonose razvoju zajednice i uključeni su u nešto korisno i dobro. Projekt promovira volonterizam i zajedništvo te približava različite dobne skupine djece. Omogućuje učenicima srednje škole da razvijaju vještine podučavanja, ali i stječu određene radne navike jer će tijekom projekta biti u ulozi profesora. Istraživanja pokazuju pozitivan učinak učenja i slušanja glazbe, a djeca tako razvijaju kognitivne sposobnosti i poboljšavaju pamćenje, ali se i druže te stječu nova prijateljstva.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?