Čapljina

Rekonstrukcija nasipa Hutova blata donosi mir dolini i delti Neretve

Hutovo Blato
08.01.2016.
u 07:00

Tijekom tri godine, sukcesivno, obnavljane su dionice od po pola km, tako da je posao uspješno priveden kraju

Krajem prošle godine završena je rekonstrukcija nasipa Hutova blata započeta 2013. godine. Tijekom tri godine, sukcesivno, obnavljane su dionice od po pola kilometra, tako da je posao uspješno priveden kraju, što je iznimno značajno kada je riječ o dolini i delti Neretve, zapravo o području od Čapljine do mora, piše Večernji list BiH. S nasipom je bilo kritično u nekoliko navrata, kada se ojačavao vrećama, tzv. zečjim nasipom, što su bili donkihotovski pothvati s obzirom da je iza nasipa stajalo ‘more’ vode, površine 7000 hektara i razine dva metra iznad magistralne ceste M-17, Mostar - Metković, piše Večernji list BiH.
 

Zadovoljstvo urađenim

U kritičnim trenucima kao koncem 2010., stjecao se dojam da su samo “više sile“ spriječile katastrofu. Prve ovogodišnje kiše na nasipu nisu ostavile traga. Željko Ostojić, voditelj Odjela za zaštitu od štetnog djelovanja voda Agencije za vodno područje “Sliv Jadranskog mora”, kaže:
- Posao smo prema planu priveli kraju. Počeli smo na vrijeme tijekom ljeta, pa nije bio upitan završetak rekonstrukcije u planiranom trogodišnjem razdoblju. Zadnja, treće, dionica u dužini od petsto, šesto metara bila je nešto manje zahtjevna od prethodnih, a zadovoljstvo obavljenim poslom izrazili su i nadležni federalni inspektori koji su obišli teren.
Nasip je sada ojačan oblogom od kamena koja daje dodatnu sigurnost. Za sada nema slijeganja, što se na močvarnom terenu nikad ne može isključiti, pratit ćemo daljnji razvoj situacije. Ovaj nasip je vrlo važan jer velika je slivna površina, cijelo područje dosta kompleksno, pa je njegova obnova bila jedan od prioriteta, podcrtava Ostojić.
 

Niska razina  

Gledajući robusni znatno širi i viši nasip, stječe se dojam da mu ni visoke vode u dužem vremenskom razdoblju neće naškoditi. Naravno, opaska Ostojića da je tlo muljevito, što ostavlja mogućnost slijeganja uz ostalo i zbog ugrađenih golemih količina materijala, ostavlja potrebu trajnog opreza. Zanimljivo, za razliku od razdoblja velike opasnosti od prelijevanja, odnosno pucanja nasipa prije četiri, pet godina, Hutovo blato sada ima jednu od najnižih razina vode u posljednjih četvrt stoljeća. Turističke barke na improviziranom pristaništu djeluju kao nasukane u mulju, piše Večernji list BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije