Mladen Ivanić

Referendum može proizvesti nepotrebne probleme RS-u

Mladen Ivanić
16.11.2015.
u 14:46

Referendum u Republici Srpskoj o pravosuđu BiH nije dobra ideja, jer može proizvesti nepotrebne probleme RS-u, čijoj vlasti je bolje da se bavi propadanjem banaka u kojima je narodni novac, koji su očito izvukli vrlo sumnjivi ljudi, a nitko nije odgovoran, ukazao je danas član Predsjedništva BiH i predsjednik PDP-a Mladen Ivanić.

Naglasio je da bi referendum u RS-u značio propadanje njemačko-britanske inicijative i vraćanje na scenu političkih snaga koje su za promjenu Daytonskog sporazuma.

- Ako nam se dogodi propadanje te inicijative i promjena administracije u SAD-u vrlo lako je moguć neki novi agresivni pristup, koji bi bilo okrenut samo jednom – smanjenju pozicije RS-a. To nikome ne treba i nadam se da će vlasti u Banjoj Luci s mnogo više razuma pristupiti ovom pitanju i donijeti odluke koje su korisne za RS, rekao je Ivanić.

Istaknuo je da rad Suda i Tužiteljstva BiH nije dobar, da su previše politizirani, ali metoda kojom vlast u RS-u pokušava raditi je potpuno pogrešna.

Istaknuo je da sva pitanja o referendumu treba postaviti predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku, koji očito „jedini zna što će  referendum biti“.

Odluka skupštinske većine u RS-u o referendumu u RS-u o pravosuđu BiH usvojena je u Narodnoj skupštini RS-a još 15. srpnja, ali do danas nije ni objavljena u "Službenom glasniku RS“, što znači da nije ni stupila na snagu.

U međuvremenu je Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a stavio veto na formiranje povjerenstva za provođenje referenduma u RS-u o pravosudnim institucijama BiH.

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa pri Ustavnom sudu RS-a donijelo je danas rješenje kojim je odlučeno da je prihvatljiv zahtjev Kluba izaslanika bošnjačkog naroda u Vijeću naroda Republike Srpske za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda u Odluci o izboru članova u povjerenstvu za provođenje referenduma od 23. rujna 2015. godine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?