visoke temperature

Redukcija vode do sada nije bilo, ali upozorava se na racionalnu potrošnju

03.07.2019.
u 09:44

Iako su dosadašnjih godina građani diljem BiH imali problema s opskrbom vode zbog čega su se provodila redukcije, to se ove godine, bar do sada, nije događalo, potvrdili su nam iz triju općina i grada Mostara.

Mjere štednje

- Do sada nismo provodili nikakve mjere štednje jer za njima nije bilo potrebe. Tome je, vjerujem, doprinijela kiša koja je padala gotovo do polovine lipnja. No, što nas čeka idućih dana ili tjedana, teško je predvidjeti - kazao nam je Vjekoslav Filipović, ravnatelj JP Komunalno Grude, dodavši da su ranijih godina na području općine Grude redukcije provodile uglavnom sredinom srpnja i kolovoza. Da do sad nisu poduzimali mjere štednje te da vjerojatno i neće jer, kako kažu, imaju dobru opskrbu vodom, ističu i iz dviju općina, Žepča i Posušja.

Nije bilo redukcija ni u Mostaru, potvrdio nam je to Mile Puljić, direktor mostarskog Vodovoda. - Imamo dobru mrežu pa nismo imali potrebe za redukcijom, no budući da nas očekuje dugo toplo i sušno ljeto, svakako ćemo upućivati apele za mjere štednje, odnosno za racionalnu potrošnju vode, posebice za kolovoz i rujan kad je i najkritičnije u Mostaru - objasnio je Puljić u razgovoru. Da bi se bar na neki način ublažio nestanak vode u dijelovima BiH koji imaju problem s opskrbom u ljetnim mjesecima, potrebno je navrijeme početi primjenjivati neke od osnovnih mjera štednje. Jedna od njih je svjesno i racionalno trošenje vode. Značajne uštede mogu se postići ako za zalijevanje vrta ili pranje automobila umjesto pitke vode koristite kišnicu. Ako imate vrt, preporučljivo je odabrati vrtno raslinje koje ne zahtijeva puno vode za održavanje te zalijevati travnjak samo kada je to potrebno.

Redovito provjeravati

Predložene mjere štednje puno je lakše provesti u zasebnim kućanstvima nego u višestambenim zgradama, u kojima se ukupna potrošnja vode ravnomjerno dijeli po broju članova jer postoji jedan vodomjer za cijelu zgradu. Također, potrebno je voditi računa i o ispravnosti kućnih instalacija, redovito provjeravati i zavrtati slavine. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?