Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Redovita isplata mirovina u FBiH osigurana ratom kredita MMF-a

Poplave su smanjile uplatu doprinosa u Fond MIO zbog čega je Vlada reagirala
24. srpnja 2014. u 11:39 0 komentara 341 prikaza
umirovljenici
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL

Isplata za pet posto uvećanih mirovina u Federaciji BiH teško da će do kraja ove fiskalne godine biti održiva jer je federalni proračun sve tanji.

Privremeni transferi

Kako je mogućnost ovakvog po umirovljenike štetnog scenarija ostvariva, vidi se iz posljednje odluke Vlada Federacije BiH koja je u parlamentarnu proceduru po žurnom postupku uputila prijedlog izmjena i dopuna proračuna Federacije BiH za 2014. godinu. Rebalansirani proračun za 2014. godinu iznosi 2.475,579.841 KM, što predstavlja povećanje od 106,2 milijuna KM ili 4,5 posto u odnosu na prethodne izmjene i dopune proračuna Federacije BiH za 2014. godinu. Od tog iznosa najveći rashod unutar pojedinih proračunskih korisnika napravljen je za transfer Fondu MIO FBiH u iznosu od 25 milijuna KM i za transfere kreditnih sredstava za županije u iznosu od 40 milijuna KM. “Povećanje transfera za Fond MIO od 25 milijuna KM rezultat je procjene da će štete izazvane poplavama i klizištima imati negativne posljedice na prihode izvanproračunskih fondova jer je zbog uništenih gospodarskih i proizvodnih kapaciteta velikom broju radnika prekinut radni odnos i tako smanjen priljev sredstava po osnovi doprinosa”. objašnjavaju u federalnoj Vladi. Davanjem prijeko potrebnog novca Mirovinskom fondu FBiH, koji je ionako prenapregnut i zbog čega svaki mjesec kasni isplata mirovina, samo je privremena mjera koja će na kratke staze spasiti Vladu FBiH pred umirovljeničkim udrugama kojima su dali pismeno obećanje o redovitoj isplati mirovina uvećanoj za pet posto.

Ostatak teksta čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.