Sastanal predstavnika vlade HBŽ i bh. gasa

Realizacija projekta će omogućiti uvođenje prirodnog plina kao novog i ekološki prihvatljivog energenta

08.04.2021.
u 15:46

Na temu razvoja plinovoda Južna interkonekcija Bosna i Hercegovina i Hrvatska je na sastanku održanom danas 08.04.2021. godine Direktor BH-Gasa gosp. Jasmin Salkić razgovarao sa predstavnicima Vlade Hercegbosanske županije/Kantona 10, a domaćin sastanka je bio Predsjednik Vlade Hercegbosanske županije gosp. Ivan Vukadin.
Sastanku su prisustvovali i predstavnici USAID EPA BiH predvođeni Direktorom gosp. Mak Kamenica, koji podržavaju predmetni projekat od samog početka, te aktivnim učešćem iz svog domena znatno doprinose njegovom bržem razvoju.

Vrlo je značajno da su učesnici sastanka bili i predstavnici Doma naroda BiH (delegati Stipan Šarac, Ivan Ivić i Jasenko Tufekčić), Parlamenta Federacije BiH (zastupnici Ante Baković, Petar Galić i Boro Krišto), Skupštine Hercegbosanske županije / Kantona 10 (predsjednik Skupštine Jozo Ćosić), Ministarstva gospodarstva Hercegbosanske županije te grada Livno, općina
Tomislavgrad i Kupres.

BH-Gas je izradom predinvesticione studije započeo rad na razvoju projekta plinovoda Južna interkonekcija, a aktivnosti su intenzivirane 2017. godine kada je od strane Vlade Federacije BiH Južna interkonekcija proglašena projektom od strateškog značaja za Federaciju BiH. Idejni projekat je financiran grant sredstvima Europske Komisije i završen je sredinom listopada 2020. godine, dok je Studija uticaja na okoliš i društvo financiranja grant sredstvima USAID završena krajem siječnja 2021.
godine. Trenutno su tijekom aktivnosti na ishođenju okolišne dozvole i urbanističke suglasnosti. Trasa plinovoda Južna interkonekcija BiH i Hrvatska polazi od mjesta Zagvozd (Hrvatska) do granice BiH, te zatim ide preko Posušja, Tomislavgrada i Bugojna do Novog Travnika gdje se spaja sa postojećim transportnim sistemom.

Realizacija projekta će omogućiti uvođenje prirodnog plina kao novog i ekološki prihvatljivog energenta u sve sektore potrošnje na posmatranom području, uključujući industrijski sektor i sektor široke potrošnje, kao i sva zainteresirana kućanstva.
Predstavnici Hercegbosanske županije su tijekom izrade studijske i projektne dokumentacije sudjelovali na organiziranim sastancima i dali svoj doprinos razvoju plinovoda čija glavna trasa dobrim dijelom prolazi kroz Hercegbosansku županiju, a realizacija projekta
će u znatnoj mjeri doprinijeti razvoju industrijskog sektora, kao i ukupnom daljem razvoju Županije.
Pravovremena uključenost relevantnih županijskih i općinskih vlasti i institucija, odnosno lokalne zajednice je od velikog značaja za uspješnu relizaciju ovakvih projekata, te je i današnji sastanak održan sa ciljem nastavka suradnje koja je u obostranom interesu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?