Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Realizacija plana rada Zavoda MIO ovisit će o rastu BDP-a i plaća

12. veljače 2021. u 21:58 0 komentara 668 prikaza

Federalna Vlada početkom godine usvojila je godišnji plan rada Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje za 2021. godinu. Sredstva potrebna za realizaciju ovog plana usuglašena su s dokumentom okvirnog proračuna Federalnog zavoda 2021. - 2023., kao i s gornjom granicom rashoda za 2021. dokumenta okvirnog proračuna Federacije BiH 2021. - 2023., piše Večernji list BiH. 

Međunarodni ugovori

Federalni zavod tijekom 2021. radit će na provođenju dvaju strateških ciljeva. Prvi je osiguranje i unaprjeđenje učinkovitije provedbe prava iz mirovinskog i invalidskog osiguranja, a drugi uspostava jedinstvenog informacijskog sustava. Za realizaciju prvog strateškog cilja u 2021. Zavod je definirao operativne ciljeve, kao i aktivnosti po istima, što bi u konačnici trebalo rezultirati učinkovitijim sustavom mirovinskog i invalidskog osiguranja.

Prioritet ovog strateškog cilja je potpuna provedba Zakona o MIO, kao i drugih propisa koji reguliraju oblast mirovinskog osiguranja, te redovita isplata mirovina u zemlji i inozemstvu. U 2021. planirano je nastaviti s provedbom postupaka i donošenjem rješenja kojima se odlučuje o pravima iz MIO primjenom domaćih propisa. Nastavit će se s primjenom Zakona o matičnoj evidenciji o osiguranicima. Zavod će i u 2021. nastaviti s donošenjem rješenja o pravima iz MIO primjenom međunarodnih ugovora.

Međunarodni ugovori o socijalnom osiguranju koje Zavod primjenjuje, a zaključila ih je BiH odnose se na sljedeće države: Austriju, Hrvatsku, SR Jugoslaviju, Sjevernu Makedoniju, Sloveniju, Tursku, Belgiju, Mađarsku, Luksemburg, Nizozemsku, Češku, Švicarsku, Bugarsku, Dansku, Francusku, Italiju, Veliku Britaniju, Poljsku, Švedsku, Norvešku i Njemačku. Donošenje rješenja o pravima iz MIO primjenom međunarodnih ugovora u prvom stupnju obavlja se u županijskim administrativnim službama, dok se rješavanje po žalbama radi u Središnjoj administrativnoj službi. U 2021. Zaovd će aktivno raditi na smanjenju broja neriješenih predmeta po domaćim i međunarodnim propisima

Izmjene i dopune akata

Nadalje, planira se uraditi trogodišnji plan rada 2022. - 2024., dokument okvirnog proračuna 2022. - 2024., financijski plan za 2022., operativni tromjesečni i mjesečni financijski planovi u 2022., analize troškova, aktuarsko izvješće za 2021., aktuarske analize, projekcije broja umirovljenika po vrsti prava i propisima, izvješće o radu za 2020., financijsko izviješće za 2020., tromjesečna financijska izvješća u 2021.

U 2021. planira se nastaviti s pravodobnim donošenjem odluka o naknadi pogrebnih troškova, zastupanjem Zavoda pred sudovima, provođenjem potrebnih aktivnosti za izradu, izmjenu ili dopunu akata Zavoda koji su nužni za funkcioniranje istih. Naveden je niz rizika koji su prijetnja izvršenju plana, među kojima je i rizik ostvarenja planiranih prihoda od doprinosa zbog neostvarenja makroekonomskih pretpostavki prilikom planiranja: rasta BDP-a, rasta broja zaposlenih i rasta prosječne plaće, kao i rizik primjene novog Zakona o doprinosima i Zakona o porezu na dohodak na ostvarenje planiranih prihoda od doprinosa.•

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.