Ambiciozan plan

Razvojem digitalizacije sela u BiH postaju nova radna mjesta

07.12.2021.
u 09:00

I BiH je ove godine nazočila Glavnoj skupštini Svjetske turističke organizacije u Madridu, a njezin predstavnik bio je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac. On je istaknuo da je posljednjih godina turizam jedan od pokretača ovdašnje ekonomije, piše Večernji list BiH.

- Naš izbor je da afirmiramo i promoviramo turističke potencijale Republike Srpske i Federacije BiH. Jedan od njih je naša olimpijska ljepotica Jahorina. Ponosni smo na značajan investicijski zahvat na Jahorini, zahvaljujući odgovornoj i ozbiljnoj politici institucija Republike Srpske. Tu su još Mostar, Sarajevo, Trebinje, Banja Luka kao prepoznatljive turističke destinacije koje svaki turist treba posjetiti. Brojni su potencijali vjerskog turizma u Hercegovini i Međugorju - kazao je među ostalim Košarac

Savjetodavna pomoć

Istaknuo je da je turizam najpogođenija grana pandemije koronavirusa. - Svi smo svjesni da će oporavak biti dugotrajan i težak. Stoga posebno pozdravljam napore i mjere koje nadležna tijela u Republici Srpskoj i Federaciji BiH poduzimaju na sanaciji posljedica aktualne pandemije na turistički sektor - kazao je Košarac te se zahvalio Svjetskoj turističkoj organizaciji jer je i Bosni i Hercegovini pomogla i savjetodavno i poticajno. BiH ima biser na Jadranu Neum, brojne rijeke i jezera, prekrasne planine, gradove s bogatom poviješću i kulturom te brojne druge specifičnosti koje mogu unaprijediti ovu zemlju i učiniti je privlačnom strancima. U posljednje vrijeme pisali smo o digitalnim nomadima koji dođu iz inozemstva i prepoznaju ovu zemlju kao golem potencijal, gdje možeš raditi sa svih predjela, osobito onih mirnih i pomalo zabačenih, a opet bliskih svemu. Nedavno je za Večernji list o tome govorila i federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo.

- BiH je sve privlačnija za digitalne nomade zbog niskih troškova života, prirodnih ljepota i turističkih sadržaja, a što je posebno došlo do izražaja u uvjetima pandemije COVID-19. U posljednje vrijeme sve se više spominje i koncept "pametnih sela" koji bi trebao podignuti kvalitetu života u ruralnim sredinama, zadržati mlade i privući turiste iz urbanih sredina. Digitalizacija sela u BiH je u fazi početnih ideja i razgovora jer se radi o implementaciji najmodernije ICT infrastrukture i ulaganja u IT tehnologije za što je potrebno dosta ulaganja, dobrih projekata i stranih investicija.

Brojne blagodati

U svakom slučaju, korištenje digitalnih tehnologija je važno da određena ruralna zajednica postane prepoznatljiva turistima te će Ministarstvo u idućem razdoblju planirati i aktivnosti na razvoju digitalizacije sela - otkrila nam je ministrica Đapo. Digitalizacija sela neće samo pomoći strancima, nego i lokalnim žiteljima jer sve više se spaja ugodno s korisnim. Oni koji imaju imanja na selima, dolaze tu živjeti i raditi kako svoje stalne poslove od kojih dobar dio njih danas zahtjeva samo računalo i dobar internet, tako i poslove proizvodnje hrane, što osim brojnih blagodati vezane za prehranjivanje obitelji, pomaže i psihički te ih odmara i miče od svakodnevnih tema kojima smo zatrpani. Jasno je da BiH u svakom smislu ima potencijal postati vodeća zemlja za digitalne nomade na Balkanu, a koji joj mogu biti dobar izvor zarade, međutim, još je važnije da svakom svom žitelju koji želi tu ostati i raditi, a svjesni smo kako se taj broj smanjuje, pruži svu moguću infrastrukturu kako bi se to i dogodilo.

Digitalizacija je u vremenu u kojem živimo apsolutno najvažnija, a plan da se to napravi u selima je ambiciozan, ali i realan u 21. stoljeću. Na kraju krajeva, životi mnogih će se poboljšati zbog napuštanja užurbanih gradskih sredina...•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije