trebala se riješiti sporna pitanja

Razočarenje zbog odgađanja sjednice Centralnog popisnog biroa

popis stanovnistva
14.04.2016.
u 18:24

Direktor Federalnog zavoda za statistiku Emir Kremić izrazio je razočarenje što danas nije održana sjednica Centralnog popisnog biroa na kojoj su se trebala riješiti sporna pitanja u vezi sa obradom i objavljivanjem rezultata popisa stanovništva.

 - Imam dužnost prema građanima da kažem da Federalni zavod za statistiku čeka da direktor Agencije za statistiku BiH u skladu sa Zakonom i propisanom nadležnošću utvrdi metodologiju. Danas je 14. travnja, a zakonski rok je 1. srpnja kada kompletan popis treba biti završen i Agencija za statistiku BiH je već davno trebala da utvrdi metodologiju - rekao je Kremić.

Naveo je da su radne grupe Federalnog zavoda za statistiku profesionalno uradile posao, a da sada dolazi do stagnacije jer državna Agencija ne utvrđuje metodologiju.

Kremić je dodao da popis stanovništva odražava stanje sa 30. rujan 2013. godine, te da će građani biti u prilici da vide rezultate kada Agencija za statistiku utvrdi metodologiju.

- Građani BiH zaslužuju da imaju pravo pristupa svim informacijama i što se mene tiče volio bih i da novinari mogu prisustvovati sjednicama Centralnog popisnog biroa - dodao je Kremić.

Zamjenik direktora Agencije za statistiku BiH Fadil Fatić je izjavio novinarima da je otkazivanje sjednice Centralnog popisnog biroa jedan u nizu dokaza da se traže razlozi za prolongiranje i otkazivanje sjednica, te da je direktor Velimir Jukić telefonom u posljednji trenutak otkazao sastanak.

- Jukić se, koliko ja znam, nalazi u Luksemburgu, a sastanak na koji je otišao završen je jučer. Imao je čitav dan i mogao je da dođe - kazao je Fatić.

Naveo je kako je Agencija dobila prijedlog Republičkog zavoda za statistiku RS pola sata prije otkazane sjednice Centralnog popisnog biroa, a koji će analizirati i izjasniti se o njemu.

- Srećom da je otvoren predmet u Tužiteljstvu BiH i neka se provjeri što se radi ovako. Zna se ko je nadežan da vodi sjednice Centralnog popisnog biroa i zna se ko će odgovorati u slučaju neuspjeha ovog procesa zbog prouzrokovanja štete jer je popis koštao oko 50 milijuna KM – izjavio je Fatić.

Po njegovim riječima, na prošloj sjednici Centralnog popisnog biroa rađena je analiza po kojoj je od oko 121 tisuću spornih popisnica njih 80.000 sa područja Federacije BiH, a oko 40.000 sa područja Republike Srpske.

Direktorica Republičkog zavoda za statistiku Republike Srpske Radmila Čičković je kazala da je doputovala iz Banja Luke i da je u posljednj trenutak saznala da je sjednica otkazana zbog nedostatka kvoruma.

- Danas nije održana, nažalost. Nadam se kako će biti brzo zakazana da razgovaramo o važnim i otvorenim pitanjima kako bi što prije usvojili jedinstveni program obrade podataka i objavili rezultate u skladu sa Zakonom o popisu – izjavila je Čičković.

Navela je da ovaj zavod nije došao sa novim prijedlogom, već da on datira od ožujka 2015. godine, te da su sva rješenja u skladu sa Zakonom o popisu stanovništva. Nije željela detaljnije govoriti o tome šta taj prijedlog donosi, ali je kazala da rezident ne može biti naprimjer stanovnik Njemačke.

Naglasila je kako je prema principima i standardima popisa moguće biti rezident samo jedne zemlje, a ne dvije, bez obzira na državljanstvo.

- Državljanstvo uopće nema veze s tim. Kad govorimo o popisu tu nisu u pitanju prava građana na državljanstvo, imovinu, porez. Popis i statistika je istraživanje varijacija masovnih pojava, odnosno popis treba da odslika sliku zemlje po svim varijablama u jednom trenutku kako bi imali relevante podatke – rekla je Čičković.

Iz Agencije za statistiku BiH su priopćili kako je sjednica Centralnog popisnog biroa, koja je bila zakazana za danas, zbog nedostatka kvoruma odgođena do idućeg tjedna.

Naveli su da se direktor te agencije Velimir Jukić, zbog neuvezanosti aviolinija, nije uspio vratiti na vrijeme sa službenog puta, dok je član Centralnog popisnog biroa Zoran Perković, pomoćnik ministra vanjskih poslova BiH, na putu izvan BiH zbog ranije preuzetih obaveza.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije