Zakonske nedorečenosti

Različiti zakoni "usporili" radove na izgradnji cesta i 
prateće infrastrukture

22.12.2015.
u 07:00

Vlada FBiH zadužit će dva resorna ministarstva da u roku od 30 dana predlože usklađeno rješenje vezano uz naknadu za gradnju na cestovnom zemljištu

Treba li za polaganje energetskih i drugih instalacija unutar cestovnog zemljišta plaćati naknadu za korištenje ili ne pitanje je koje federalna Vlada mora riješiti jer će u protivnom kasniti radovi na izgradnji autocesta, regionalnih i prigradskih cesta kroz FBiH, ali i prateće infrastrukture, piše Večernji list BiH. Naime, Zakonom o cestama Federacije BiH predviđeno je da se za polaganje energetskih i drugih instalacija unutar cestovnog zemljišta plaća naknada za korištenje, ali je na drugoj strani donesen Zakon o električnoj energiji u Federaciji BiH u kojem je navedeno kako se ta naknada ne plaća.

"Elektroenergetski subjekt koji obavlja svoju djelatnost kao javnu uslugu ima pravo svoje instalacije postavljati unutar javnih površina, kao i u cestovnom pojasu cestovne infrastrukture bez naknade, u skladu s važećim tehničkim i drugim propisima, uz obvezu pribavljanja suglasnosti od institucija mjerodavnih za upravljanje javnim površinama", piše u Zakonu o električnoj energiji FBiH. Problem je nastao odmah nakon usvajanja Zakona o električnoj energiji u FBiH.

Došlo je do nesuglasica u primjeni navedenih zakona jer je JP Ceste Federacije BiH, u skladu sa Zakonom o cestama Federacije BiH, izdavao odluke i tražio plaćanje naknade za korištenje cestovnog zemljišta, a elektroprivredna poduzeća su se, u skladu sa Zakonom o električnoj energiji u FBiH, na svaku odluku žalila mjerodavnim ministarstvima.

Kako je riječ o javnom sektoru, potrebno je, kako piše u dopisu upućenom Vladi FBiH, žurno riješiti ovaj problem jer postojeće stanje proizvodi veliki broj upravnih postupaka, suvišan posao za sve subjekte u njima, ali i velike troškove. S obzirom na to da je naknada za korištenje cestovnog zemljišta značajan izvorni prihod za javne ceste te kako polaganje instalacija i druge vanjske aktivnosti na cestovnom zemljištu proizvode i mogu proizvesti dodatna oštećenja, troškove održavanja cesta i ugroziti cestu kao javno dobro u općoj upotrebi, elektroprivredna poduzeća u Federaciji BiH ipak bi trebala plaćati naknadu.

Zbog različitih zakona, Federalno ministarstvo prometa i veza predlaže Vladi FBiH da se usklade Zakon o cestama Federacije BiH i Zakon o električnoj energiji u FBiH. Zbog svega toga će Vlada FBiH zadužiti Federalno ministarstvo prometa i veza i Federalno ministarstvo energetike, rudarstva i industrije da u roku od 30 dana predlože usklađeno rješenje vezano uz naknadu za gradnju na cestovnom zemljištu. Prije nekoliko mjeseci određena je i cijena naknade za ugradnju elektroničkih, telefonskih, antenskih i sličnih priključaka, za čije će postavljanje vlasnici morati platiti mjesečni iznos od 500 KM za svaki pojedinačni priključak, uređaj ili opremu.

Vlada Federacije BiH odredila je i visinu naknade koju bi pravna ili fizička osoba trebala platiti za korištenje cestovnog zemljišta u slučaju polaganja podzemnih instalacija kroz postojeću podzemnu infrastrukturu JP Autoceste Federacije BiH u cestovnom zemljištu (elektroinstalacije, telefonske instalacije, instalacije kabelskih operatera i druge telekomunikacijske instalacije i sl.). Ona se utvrđuje godišnje u KM po jednom metru korištene postojeće podzemne infrastrukture. Uz autocestu ta naknada bi iznosila dvije, a uz brzu cestu jednu marku po korištenom metru. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije