Novalić i Ruhe

Razgovori o nastavku izgradnje Koridora Vc

20.02.2018.
u 17:15

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić primio je danas direktoricu Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za centralnu i jugoistočnu Europu Charlotte Ruhe. Sastanku je prisustvovao i šef Ureda EBRD-a za Bosnu i Hercegovinu Ian Brown.

Središnja tema razgovora bili su investicijski planovi i prioriteti Federalne vlade i provedba postojećih projekata ove europske financijske institucije u BiH.

Na čelu liste prioriteta o kojima je razgovarano je nastavak i dinamizacija izgradnje velikog infrastrukturnog projekta kakav je autoput na Koridoru Vc.

Posebna pažnja posvećena je Memorandumu o razumijevanju između JP Autoceste Federacije BiH i EBRD-a o razvoju i izgradnji putne infrastrukture u BiH kojim bi bila osigurana kreditna sredstva u iznosu od 120 milijuna eura za nastavak izgradnje Koridora Vc koji spaja Budimpeštu s Pločama.

Taj dokument, ukupne vrijednosti 180 milijuna eura, trebali bi sljedeći tjedan u Londonu potpisati predstavnici EBRD-a i entitetski ministri prometa i veza. 

Novalić je istaknuo značaj podrške koju EBRD pruža Federaciji BiH, istakavši prioritete u izgradnji Koridora VC, a to su, kako je rekao, tunel kroz Prenj i tunel Ivan, kojim bi praktički Sarajevo bilo povezano s Konjicom.

Bilo je riječi i o zainteresiranosti obiju strana za suradnju s Međunarodnom financijskom korporacijom (IFC) i mogućnostima investiranja u infrastrukturu kroz javno-privatno partnerstvo, te drugim projektima putem kojih bi EBRD mogao doprinijeti razvoju u ovim oblastima, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?