psbih

Razgovori o aktualnom trenutku BiH i njenog puta ka članstvu u NATO alijansi

16.04.2018.
u 17:09

Članovi Komiteta za obranu i sigurnost i Podkomiteta za obrambene sposobnosti i budućnost sigurnosti Parlamentarne skupštine NATO razgovarali su danas s članovima kolegija oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, članovima Zajedničkog povjerenstva za obranu i sigurnost BiH kao i članovima Delegacija PSBiH u PSNATO koji su i domaćini njihove višednevne posjete Bosni i Hercegovini.

Cilj posjete je, kako je rečeno, da se s ključnim političkim akterima u BiH razgovara o aktualnoj političkoj i sigurnosnoj situaciji u BiH, zatim da se sagleda stanje u sektoru obrane i sigurnosti BiH kao i status procesa europskih i euroatlanskih integracija.

Tijekom današnjeg razgovora gosti su imali priliku upoznti se sa spektrom viđenja aktualnog trenutka BiH i njezinog puta ka članstvu u NATO alijansi.

Šef Delegacije PSBiH u PSNATO Nikola Lovrinović istaknuo je danas da ne treba kriti da se stavovi o pristupanju BiH NATO alijansi razlikuju u Federaciji BiH i Republici Srpskoj ali da to ne znači da se na njihovom približavanju ne može raditi kao i da su takva razilaženja prisutna i kada je posrijedi Akcijski plan za članstvo (MAP) te postizanje željenih visokih standarda.

Zbog činjenice da je zbog nerješavanja uknjižbe vojne imovine na Bosnu i Hercegovinu naš put ka MAP-u u osmogodišnjem zastoju, Lovrinović je dodao da bi bilo dobro da se razmisli o preformuliranju zahtjeva na način da se problem imovine sukcesivno riješava nakon ulaska BiH u MAP.

I predsjedatelj Zajedničkog povjerenstva za obrani i sigurnost Sifet Podžić istaknuo je da je trenutak da s partnerima iz NATO redefinira taj zaključak i da uvidom u realnosti na terenu se konstatira da je proces uknjiženja vojne imovine krenuo, te da će kroz implementaciju MAP-a doći do željenog cilja.

Zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma Šefik Džaferović je zatražio da ova alijansa ostane privržena Bosni i Hercegovini i njenom putu ka NATO jer je to članstvo bitan faktor sigurnosti i za BiH i za širu regiju. On je pri tome podsjetio da se radi o ispunjenju strateškog opredijeljenja naše zemlje koje je bespogovorno prihvaćeno i utvrđeno kao sastavni dio uspješno provedene reforme oružanih snaga BiH, priopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

Članovi Komiteta za obranu i sigurnost i Podkomiteta za obrambene sposobnosti i budućnost sigurnosti Parlamentarne skupštine NATO nastavljaju radni posjet BiH nizom susreta sa najvišim dužnosnicima Ministarstva obrane BiH, Ministarstva sigurnosti BiH, Zajedničkog stožera OS, predstavnicima akademske zajednice i nevladinog sektora kao i zapovjednicima NATO stpožera u Sarajevu i EUFOR-a za BiH.  

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije