Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Ravanjski i čapljinski vatrogasci brane Turkoviće, gori i oko Drijena

06. srpnja 2017. u 08:00 0 komentara 53 prikaza

 Iako je jug Hercegovine još daleko od srpanjskih žega, vatrogascima ne manjka posla. Posebice je vatreno početkom tjedna na zapadu općine Ravno i neumskom zaleđu. Požar koji se u ponedjeljak oko 19 sati proširio s prostora Republike Hrvatske na neumsko zaleđe u blizinu sela Drijen i dalje je aktivan.

Smjer vjetra

Gorjeli su trava, makija i nisko raslinje, a uspjeh vatrogasaca uvelike određuje smjer vjetra. Međutim, nije to jedini požar na jugu Hercegovine, veliki požar, u utorak oko 17 sati, izbio je u blizini naselja Dobri Do u općini Ravno. Vatrena stihija se preko padina Ivan brda kraškim nenaseljenim terenom nastavila širiti prema naselju Turkovići, uz bivšu uskotračnu prugu, odnosno prometnicu Hutovo - Ravno. Malobrojnim vatrogascima iz Ravnog u pomoć je stigla ekipa Protupožarne postrojbe Čapljina na čelu s zapovjednikom Matom Jurkovićem te mještani Turkovića. Teško prohodni teren i suha trava otežali su posao vatrogascima.

Maksimalni napori

- Na terenu smo od srijede u 11 sati, ulažemo maksimalne napore, ali suša i vjetar čine svoje. U jednom trenutku činilo se da smo uspjeli zaustaviti širenje vatre prema Turkovićima, a onda je u popodnevu oko 15 sati, vjetar promijenio smjer pa je sve opet upitno, u dramatičnom razgovoru kazao je zapovjednik čapljinskih vatrogasaca, a onda na upit je li na području Turkovića riječ o zasebnom požaru ili se vatra s Drijena preko brda Ruštice, prenijela na ravanjsko područje, dodao: -Ta 2 požara nemaju veze. Ovaj požar je izbio u utorak popodne i za sada se iz zapadnog širi prema istočnim područjima općine Neum. Požar na Drijenu je izbio dan prije i s ovim nema veze, rekao je Jurković. Prema stanju na požarištu zapovjednik Jurković je bio uvjeren da se požar neće staviti pod kontrolu prije noći ili smirivanja vjetra. Širenju vatre pogoduje praktično tromjesečna suša, trava je suha “k’o barut” pa je opasnost od požara velika. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.