cijene povrća otišle “u nebo”

Raštika i paprike u BiH postale skuplje od mesa

14.02.2019.
u 16:30

“Otišla sam na tržnicu kupiti raštiku da bih skuhala ručak. Kad sam došla do stolova na tržnici, ostala sam u šoku. Vršci su bili 10, a listovi 8 KM. Okrenula sam se i otišla, ne želim toliko platiti za kilograma kupusa”, kazala je za Večernji list BiH jedna Mostarka. Cijene povrća posljednjih dana nisu iznenadile samo nju.

Naime, diljem BiH bilježe se drastična poskupljenja raštike, ali i ostalog povrća. Najskuplje je na tržnicama i tržnim centrima u Sarajevu gdje kilogram žutih paprika košta 9 KM, raštika vrtoglavih 12, a za kilogram špinata potrebno je izdvojiti 6 KM.

Razlike od grada do grada

U RS-u kg paprika na tržnicama se kreće od 5 do 8 KM, a u tržnim centrima dostižu cijenu i od 7 - 8 KM. Na veletržnici u Tasovčićima kod Čapljine, najvećoj tržnici voća i povrća u FBiH, cijena raštike je od 4 do 6 KM za kg naveliko, dok u trgovinama u Hercegovini dostiže i 10 KM. Trgovkinja s banjolučke tržnice kaže da su sve cijene porasle te da su blitva i špinat, odnosno sve zelenje, izuzetno skupi i da koštaju 6 KM. Kaže da je cijena rajčice od 4 do 5, paprike su 6 KM. Luk je od 1,5 KM do 2. S druge strane, u Sarajevu su brokule 4, kelj 5, crvena paprika košta 6 KM, mrkva 5, koliko koštaju i tikvice. Kilogram krumpira je 1,5 KM, bijeli luk je 6, a peršin čak 10 KM. Gospođa koja redovito posjećuje banjolučku tržnicu kaže da je kupcima sve skupo, a trgovcima sve malo. “Općenito, sve cijene su otišle nagore”, rekla je. Prodavači na tržnicama skupoću pravdaju hladnoćama, visokom cijenom zakupa, ali i činjenicom da je uglavnom riječ o uvoznoj robi. - Trgovcima je zbog niskih temperatura propalo dosta robe. Najviše su stradali banane, kruške, paprike, kupus. Zbog toga su cijene naglo porasle. I mi pokušavamo preživjeti. Posebno je teško zimi kada ima najmanje posla – govore.

Cijene mesa

Da su cijene povrća otišle u nebo, govori i činjenica da se za kg paprike ili raštike može kupiti kg svinjetine - 6 KM, junetine - 10 ili piletine, čija je cijena 5 KM, pa čak i teletine s kosti na akcijama u tržnim centrima koju se ovih dana može kupiti za 8,95 KM.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?