čeka se odobrenje

Raste proizvodnja oružja u BiH, planira se gradnja nove tvornice

oružje
25.03.2022.
u 19:57

Investicija će biti vrijedna oko 25 milijuna eura, a izgradnja tvornice bi trebala trajati oko dvije godine

Tehnički remont Bratunac (TRB), poduzeće za proizvodnju i remont naoružanja i opreme u Bosni i Hercegovini, planira graditi tvornicu streljiva kod Banje Luke.

Ovo je za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrdio Slaven Ristić, većinski vlasnik ove tvrtke iz Bratunca, gradića na istoku BiH.

“Pod uvjetima da nam vlade Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, daju sve uvjete i dozvole, a da mi uložimo i sredstva i znanje, te napravimo jednu tvornicu koja će proizvoditi 60-100 milijuna metaka, od kojih će 99% biti namijenjeno izvozu, prije svega za američko tržište”, rekao je Ristić.

Investicija će biti vrijedna oko 25 milijuna eura, a izgradnja tvornice bi trebala trajati oko dvije godine. Planirano je da se zaposli oko 300 ljudi. TRB će, kaže Ristić, biti nositelj projekta.

Da bi krenuli u sljedeće korake, očekuju konačnu odluku entitetske vlade. Ima nekoliko perspektivnih lokacija u okolini Banja Luke, ali još nisu definirali točno obim proizvodnje.

On ističe da je njegova kompanija po sustavu “ključ u ruke” već napravila tri tvornice širom svijeta, ali, kako kaže, ne može navoditi u kojim državama.

“U posljednjih 20-30 godina nije niko pravio fabrike, mi smo to ponudili kao zajednički projekat”, kazao je Ristić za RSE.

TRB, između ostalog, proizvodi oklopna vozila “Despot” koja koristi Ministarstvo unutarnjih poslova RS.

Vlada Republike Srpske ima 20% vlasničkog udjela u ovom poduzeću.

Tvornica streljiva “na dugom štapu”

Iz Vlade RS kažu kako nema još vremenskih rokova za početak izgradnje ove tvornice, a čak i kada sve bude spremno, bit će potrebne barem dvije godine za pokretanje proizvodnje.

Ministar privrede i poduzetništva RS, Vjekoslav Petričević, kaže kako nema još zacrtanog datuma za početak izgradnje.

“Što se tiče same inicijative, to je proces koji ide prema Vladi RS, a sam vlasnik će odrediti način na koji će izvršiti financiranje projekta – sve opcije su u opticaju”, rekao je Petričević.

On podsjeća da je TRB ispunio neophodne uvjete, a da je za pokretanje proizvodnje potrebna suglasnost Vlade RS, nakon toga se ide prema Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

RS ima tri tvornice namjenske industrije – državni “Kosmos” iz Banja Luka i “Orao” iz Bijeljine, na sjeveroistoku BiH, dok je bratunački “Tehnički remont” privatna tvrtka. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?