raspodjela neizravnih poreza

Raste nezadovoljstvo što građani Sarajeva “vrijede” dvostruko više od drugih

12.04.2021.
u 20:00

Pad raspoloživih prihoda uslijed pandemije koronavirusa ponovno je najviše pogodio županije, a posebice one koje već godinama upozoravaju na neravnomjernu i diskriminirajuću raspodjelu neizravnih poreza u Federaciji Bosne i Hercegovine. Pojedine županije ubiru višemilijunske proračunske prihode na štetu ostalih, na što su najviše upozoravali iz Zapadnohercegovačke, ali i Tuzlanske i nekih drugih županija, piše Večernji list BiH

Štetno za druge županije

Pojedinačan udio županija u raspodjeli prihoda vrši se na temelju formule koja se temelji na omjerima broja stanovnika u županiji, površine i broja učenika u osnovnim i srednjim školama. Problem je što Sarajevska županija, prema formuli po kojoj se vrši raspodjela prihoda, ima poseban koeficijent dva koji odražava “posebne rashodovne potrebe” iako je malo kome jasno što to zapravo znači. Samu raspodjelu prihoda ovakav povlašten status nekih županija čini nepoštenom.

Premijer Zapadnohercegovačke županije Zdenko Ćosić, koji već godinama upućuje na taj problem zbog kojeg ZHŽ svake godine bude uskraćen za više milijuna maraka, upozoravao je kako tu nije riječ samo o posebnim koeficijentima koji favoriziraju određene županije nego i o višegodišnjem igranju s brojem stanovništva u županijama, zbog čega pojedine ostaju zakinute.

Nedavno je skupina federalnih zastupnika s prostora Tuzlanske županije pokrenula inicijativu za usvajanje zakona o izmjenama Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH. Formalni pokretač je zastupnik Salko Zildžić, ali je inicijativu podržalo još 13 zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH iz pet različitih političkih stranaka.

U inicijativi se navodi kako za izmjenama Zakona o pripadnosti javnih prihoda postoji javni interes građana Federacije BiH koji su nastanjeni na području više županija, a koji su dosadašnjom provedbom postojećeg zakona stavljeni u diskriminacijski položaj u odnosu na građane Sarajevske županije.

Kako se navodi u obrazloženju inicijative, Zakon o pripadnosti javnih prihoda na teritoriju Federacije BiH od svog usvajanja je nepravedan i štetan za građane drugih županija jer je njime utvrđeno da se prihodi Sarajevske županije, bez posebnog obrazloženja, uvećavaju za koeficijent dva, odnosno od 2015. godine za 1,9658, nauštrb drugih županija.

Pravednija raspodjela

- Ako bi se i uzelo u obzir da je koeficijent za Sarajevsku županiju određen zbog činjenice da je Sarajevo, kao glavni grad Bosne i Hercegovine, pretrpjelo visok stupanj razaranja tijekom agresije na BiH, smatramo kako su ti razlozi prestali. Kada se sagledaju svi ekonomsko-socijalni aspekti života građana u Federaciji Bosne i Hercegovine, primjetan je iznimno bolji životni standard građana Sarajevske županije, koji je izravna posljedica provedbe stavka 2. članka 9. zakona.

Mi, podnositelji ove inicijative, smatramo kako je vrijeme da se raspodjela prihoda vrši na pravedniji način i omogući ravnomjeran razvoj Federacije BiH, uzimajući pri tome parametre kao što su trgovinska razmjena, industrijska proizvodnja, površina, broj učenika i stanovnika, a ne na ovaj način da se i sadašnji kriteriji za raspodjelu pripadajućih prihoda u potpunosti obesmisle koeficijentom dva (1,9658) u formuli kada je u pitanju Sarajevska županija - kazao je nedavno Zildžić.

Zastupnik u Zastupničkom domu dr. Zlatko Ercegović, koji je podržao inicijativu, objašnjava kako to u praksi znači da građanin koji živi na području Sarajevske županije, sa svojim potrebama i mogućnostima ostvariti ih kroz proračun, vrijedi dva puta više nego građanin Tuzlanske županije.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?