Porast broja oboljelih od COVID-19 odraz je situacije u Europi

Raste broj zaraženih, kliničke slike blaže, bez novih mjera

07.07.2022.
u 07:00

Dvije godine cijeli svijet živio je u strahu od koronavirusa. Odnio je mnogo života, a mnogi koji su preboljeli infekciju danas se suočavaju s post COVID stanjem. Od goruće teme, prepunih bolnica i velikog zdravstvenog problema do gotovo nikakve priče o koronavirusu. Ali, COVID slučajeve još bilježimo. U posljednjim danima brojke rastu. Broj novozaraženih i u BiH se povećava, dobra vijest je da teži slučajevi nisu česti. Stručnjaci kažu da je to najava novog vala koji predviđaju u rujnu, piše Večernji list BiH. 

Nema mjesta panici

Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva jučer je na redovitoj sjednici razmatrao epidemiološku situaciju u FBiH nakon koje je održao konferenciju za medije na kojoj su se osvrnuli na aktualno stanje kada je riječ o koronavirusu, ali i o pojavi virusa majmunskih boginja u svijetu. Na konferenciji je rečeno kako je u FBiH blago povećan broj oboljelih od bolesti COVID-19 u odnosu na prethodni tjedan te da nema mjesta panici, ali u 27 zemalja EU-a povećanje je i 40% pa je povećana i smrtnost oboljelih, posebno starijih od 65 godina. Prema riječima člana Kriznog stožera, epidemiologa Sanjina Muse, u posljednjih sedam dana registrirana su 372 nova slučaja u FBiH, 38 pacijenata je hospitalizirano, a jedan je preminuo. Porast broja oboljelih odraz je situacije u Europi, prvenstveno pojave podtipova soja omikron BA4 i BA5. Događa se i ponovna zaraza ljudi koji su ranije bili zaraženi podvarijantom BA1, navodi Musa. Iz Stožera i dalje preporučuju cijepljenje te navode da je dosad cijepljeno oko 30% stanovništva u FBiH. Tu je riječ o cjepivu koje je nabavljala FBiH, a računajući i druge, ukupni broj doseže oko 50%. Trećom dozom cijepljeno je 7% osoba, a od svibnja ove godine počela je revakcinacija četvrtom dozom, navodi Musa. Goran Čerkez, također član Kriznog stožera, ističe da se u FBiH trenutačno ne razmišlja o posebnim epidemiološkim mjerama za stanovništvo. Kliničke slike zaraženih relativno su blaže, ali su na sjednici Stožera produžene mjere zdravstvenim institucijama za 60 dana, što su koraci slični kao u EU. Ne treba širiti paniku, naglašava Čerkez, preporučuje kroničnim bolesnicima starijim od 65 godina cijepljenje četvrtom dozom.

Sustav spreman

Čerkez se osvrnuo i na pojavu majmunskih boginja u svijetu. - Za sada nemamo ni jedan slučaj u BiH. Pojavljuju se informacije o spremnosti sustava, od prvog slučaja u Europi krenuli smo u aktivnosti. Odmah smo detektirali da možemo raditi dijagnostiku na Veterinarskom fakultetu, a dogovorili smo i nabavu testova iz SZO-a. Spremnost zdravstvenog sustava za odgovor na majmunske boginje je uspostavljen - istaknuo je.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?