besplatna pravna pomoć

Rastave braka i zemljišne međe pune urede za pravnu pomoć

07.06.2019.
u 09:54

Pravnici Centra za pružanje besplatne pravne pomoći iz godine u godinu imaju sve više posla, a samo lani na njihova vrata pokucalo je 7116 stanovnika iz cijelog RS-a koji su zatražili savjete prilikom rješavanja raznih životnih problema, ali i zastupanje pred sudovima.

Pomoćnik ravnatelja ovog Centra Jovo Erceg kazao je za Glas Srpske da im se u Banjoj Luci, kao i u njihovim uredima u Doboju, Istočnom Sarajevu, Trebinju i Bijeljini, građani najčešće obraćaju zbog bračnih i obiteljskih odnosa, imovinsko-pravnih i radnih sporova.

- Ljudi traže pravnu pomoć prilikom rastava, utvrđivanja ili osporavanja očinstva, utvrđivanja međa i prava vlasništva. Mnogi nam se obraćaju i zbog dugovanja, i to najviše komunalnih, za struju, grijanje, odvoz smeća, TV pretplatu - naveo je Erceg i dodao da nisu rijetki ni oni kojima treba pomoć prilikom sačinjavanja tužbi protiv rješenja tijela uprave i apelacija Ustavnom sudu BiH.

Od ukupnog broja predmeta lani se njih 695 odnosilo na zastupanje pred sudovima, a njihovi pravnici sudjelovali su na 857 ročišta. Svaki građanin ima pravo na besplatnu pravnu pomoć, ali ona neće biti odobrena ako je iz samog zahtjeva vidljivo da je neosnovan, da se radi o neopravdanom vođenju postupka ili da je riječ o zloupotrebi prava na pravnu pomoć. Jelena je jedna od mnogih koji su zatražili pomoć pravnika.

- Nezaposlena sam i bez primanja, a bivši suprug mi ne isplaćuje alimentaciju za djecu. Kako nisam imala novca da platim odvjetnika, zatražila sam pomoć pravnika Centra koji su mi izašli u susret. Objasnili su mi moja prava i kako ih ostvariti na sudu. Bez njih bih lutala od vrata do vrata - kazala je. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije