Mladost je harala odbojkaškom scenom u BiH, a sada je uslijedio pad u formi

Rast klubova iz Posavine i kraj vladavine brčanske Mladosti

11.01.2023.
u 20:12

Da se stvari u sportu za kratko vrijeme mogu stubokom izmijeniti, primjer je odbojkaška scena u Bosni i Hercegovini. Doskora neprikosnoveni odbojkaši Mladosti iz Brčkog, nakon sedam osvojenih naslova i osam trofeja Kupa BiH, spali su na golu borbu za opstanak.

Harali pa posrnuli

Za razliku od starijeg brata Jedinstva, Mladost, iako mlad klub, osnovana je tek 2007. godine, doslovno je harala odbojkaškom scenom u Bosni i Hercegovini. Samo dvije sezone nakon osnivanja i natjecanja u ligi manjeg bh. entiteta stigla je do Premijer lige u kojoj je u prvoj sezoni - 2010./2011. bila šesta, već je sljedeće stigla do drugog mjesta, a onda je 2012./2013. bila treća, da bi 2013./2014. godine zavladala muškom odbojkaškom scenom u BiH.

Uzastopno su Brčaci sedam sezona bili neprikosnoveni prvaci, s tim da 2019./2020. prvak nije proglašen iako je Mladost i tada bila vodeća. Već sljedeće, 2020./2021. ponovno je bila prvak, a onda je uslijedio preokret, piše Večernji list BiH. Mladost je u sezoni 2021./2022. osvojila trofej pobjednika Kupa, osmi u nizu, pobjedom protiv Domaljevca iz istoimene posavske općine. Međutim, Domaljevac se u samo mjesec dana revanširao Brčacima i s dvije pobjede u tri utakmice doigravanja za prvaka eliminirao mladostaše. Prvak je na koncu bio Kakanj, dok je Domaljevčanima pripalo drugo mjesto. Nakon što su u prvenstvu prekinuli vladavinu Mladosti, u prvi plan izbili su Domaljevčani. Jesenski dio sezone momčad Zatka Ivića završila je na čelu ljestvice s dva boda prednosti ispred prvog pratitelja Radnika iz Bijeljine.

- Mislim da je Domaljevac prvi favorit za naslov prvaka, ima kompaktan i kvalitetan sastav. Za očekivati je da ligaški dio završi na prvoj poziciji, a onda kroz doigravanje dođe i do naslova prvaka. Na osnovi onog što sam pratio u jesenskom dijelu, takav ishod za mene bi bio posve logičan. Mladosti ne želim ništa loše, naprotiv, imala je i zapaženih rezultata i u europskim natjecanjima, ali mislim da bi bilo dobro da se u muškoj Premijer ligi pojača konkurencija da bude više klubova koji će se boriti za naslov, a ne samo jedan neprikosnoven - mišljenje je Miloša Jelčića, dugogodišnjeg čapljinskog odbojkaša, trenutačno i trenera mlađih kategorija u tom klubu.

Presudno za gubitak dominacije ekipe Mladosti, koja prvenstvo, kao i utakmice u CEV kupu ove sezone, igra ili je igrala s omladincima, je gubitak sponzora. Trenutačno je tek deveta, odnosno u zoni ispadanja s osam bodova. Što se tiče ostalih klubova u Premijer ligi odbojkaša, očito je da su u uzlaznoj putanju Radnik iz Bijeljine i Borac iz Banje Luke.

Prvak Kakanj se nakon lošeg uvoda probio do treće pozicije poslije dvanaest odigranih kola, ali, iskreno rečeno, od Rudara se više očekivalo. Uz Domaljevac i Radnik, u očitom je usponu banjolučki Borac koji je odlično otvorio sezonu, a onda posustao te prvu dionicu završio na četvrtom mjestu. Za ostale klubove nema se što posebno reći. Najstariji bh. klubovi - brčansko Jedinstvo i sarajevska Bosna - nikako da se vrate na nekadašnje pozicije, dok Ljubinje, kao i u vrijeme bivše države, samo po sebi, s obzirom na broj stanovnika mjesta iz kojeg potječu, unatoč sedmom mjestu poslije prvog dijela, ostaje ugodno iznenađenje.

Na začelju su nekada jaka Modriča, osma, inače povratnik u najviši rang, zatim već spomenuta Mladost, deveta, te Ilidža, koja je posljednja - deseta. S obzirom na jesenašnje izdanje - Ilidža, koja se nije pojačavala za nastup u Premijer ligi, te Mladost glavni su kandidati za niži rang. Ostali se imaju čemu nadati.

Pozitivan primjer Odžaka

Inače, kad je riječ o posavskoj odbojci, moramo izdvojiti još jedan detalj, odmah nakon reaktiviranja, na čelo ljestvice federalne Superlige zasjeo je Napredak iz Odžaka. Ako razvoj događaja bude kao prošle jeseni, neće biti iznenađenje ako se u Posavskoj županiji stvori odbojkaški rivalitet - Domaljevca i Napretka, koji bi mogli voditi glavnu riječ i na razini države.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?