Posušje

Radovi na Vraniću u punom zamahu

19.06.2020.
u 16:26

Osnovna škola Vranić dočekat će početak iduće školske godine u novome ruhu. Na ovoj školi u tijeku je postavljanje termo fasade i novih otvora u sklopu niza projekata energetske učinkovitosti kroz koje smo u proteklih nekoliko godina obnovili fasadne sustave svih središnjih osnovnih škola na području općine Posušje.

Radove na energetskoj obnovi ove škole danas su obišli načelnik Branko Bago i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša ŽZH Miroslav Ramljak. Jedan dio potrebnih sredstava ovoga projekta financira Općina Posušje uz pomoć Federalnog
ministarstva prostornog uređenja, a drugi dio financira Županijsko ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša. Po završetku ugradnje termoizolacije i novih otvora postići će se veća energetska učinkovitost te smanjiti troškovi grijanja učionica, a učenici će boraviti u toplijem i ugodnijem ambijentu tijekom hladnijih dana.

Uštedom koju će ostvariti smanjivanjem troškova grijanja, Općina Posušje u budućnosti će imati na raspolaganju više sredstava za daljnja ulaganja u infrastrukturu škole. Smatramo kako je iznimno važno kontinuirano ulagati u školske objekte te omogućiti našoj djeci što bolje uvjete za učenje i razvoj jer ulaganje u obrazovanje je najbolje ulaganje u budućnosti.

No, projekt energetske učinkovitosti na školskim i odgojno-obrazovnim ustanovama ovdje ne staje. Iduća na redu je energetska obnova Dječjeg vrtića „Bajka“ te uskoro krećemo s izvođenjem potrebnih radova.

Načelnik Bago i ministar Ramljak danas su obišli i radove na izgradnji treće trake za spor vozila od Vranića prema Širokome Brijegu u dužini od oko 1,3 kilometra na dijelu ceste koji se nalazi na području općine Posušje. U prošloj godini, Općina Posušje riješila je sve potrebne imovinsko-pravne odnose kako bi proces izgradnje spore trake mogao započeti. U tu svrhu odrađen je postupak izvlaštenja 21 privatne i 16 parcela u javnom vlasništvu, a svi vlasnici parcela koje su izvlaštene za njih su dobili naknade. Ovo je bio obiman proces, s obzirom da je valjalo utvrditi i riješiti brojne složene imovinsko-pravne odnose na spomenutim parcelama kako bi JP Ceste FBiH mogle krenuti s realizacijom radova.

Prema najavama, okončanje ovoga projekta možemo očekivati krajem 2020. godine, a on će znatno doprinijeti smanjenju
broja prometnih nesreća te sigurnosti vozača, ali i poboljšati povezanost Posušja s ostalim mjestima uz ovu magistralnu cestu.
Danas su posjetili i područnu školu u Posuškom Gracu kako bi obišli nedavno izvedene radove obnove ograde i igrališta, a pritom je dogovoreno novo uređenje stvari koje su kod ove škole dotrajale i trebaju intervenciju kako bi gradačkim mališanima osigurali što ugodniji boravak u školi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije