mostar

Radovi na izgradnji kolektora bit će gotovi 2018. godine

bešlić
13.01.2016.
u 13:32

Projekt izgradnje kolektora oborinskih voda i pročistača otpadnih voda veliki je projekt kakav nije zabilježen u povijesti Mostar te su razumljivi određeni propusti pri izvođenju radova, no svi ti propusti bit će otklonjeni, kazao je mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić na konferenciji za novinare.

 Gradonačelnik Bešlić konferenciju za novinare sazvao je kako bi dao više informacija o ovom, kako je rekao, povijesnom megaprojektu, te odgovorio na kritike građana i medija na kvalitetu i brzinu izvođenja radova.

 Projekt izgradnje kolektora krenuo je u ljeto 2015. godine zbog čega su dijelovi grada svakodnevno doživljavali prometne kolapse, a sada, kada se radovi na prvom dijelu projekta privode kraju, zabilježeni su brojni propusti pri asfaltiranju prokopanih prometnica, uslijed čega je dolazilo do oštećenja osobnih automobila.

 Mostarski gradonačelnik upozorio je kako je i dalje na snazi odluka o izmjenama režima prometa u Mostaru, odnosno da su građani sami krivi ako su koristili nedovršene prometnice te na njima oštetili svoje automobile.

- Tehničke neodrečnosti ispravit će se jer projekt nije tehnički primljen, izvođačima nije plaćeno niti će biti plaćeno dok se sve to ne ispravi - istaknuo je Bešlić.

 Po njegovim riječima, ovako zahtjevan projekt nije zabilježen u povijesti Mostara, a dodatni problem predstavljala je činjenica da je Europska komisija zahtijevala da se do kraja 2015. godine potroši 2,8 milijuna eura, koliko je izdvojeno iz IPA fondova Europske unije za projekt izgradnje kolektora.

- Kod takve brzine radova normalno je da se dogode određeni tehnički propusti. Imali smo velikih problema na terenu jer kategorija tla nije odgovarala onoj kakva je bila u projektnoj dokumentaciji. Pojavili su se problemi kod izvođenja rodova jer je tlo bilo puno tvrđe nego se očekivalo - kazao je gradonačelnik Bešlić, dodavši kako se detaljnije ispitivanje tla na Bulevaru, gdje su zabilježeni najveći problemi, nije moglo izvršiti jer se radi o najfrekventnijoj prometnici u gradu.

 Bešlić je podsjetio da se vrijednost kompletnih radova na izgradnji kolektora oborinskih voda i pročistača otpadnih voda procjenjuje na 130 milijuna maraka te da će se radovi nastaviti sve do sredine 2018. godine.

 Goran Jelavić, djelatnik Agencija za vodno područje Jadranskog mora, podsjetio je da se Grad Mostaru zadužio 8 milijuna eura kroz projekt "Vatsan", vrijednosti oko 120 milijuna eura. Radi se o projektu u koji je uključeno 19 bh. općina, a u okviru kojega se rješavaju problemi vodoopskrbe i odvoda otpadnih voda u tim općinama.

- Na slivu Neretve to su općine Konjic, Prozor/Rama, Široki Brijeg, Čitluk i Mostar. Radit će se pročistač u Mostaru, on je urađen u Konjicu, radi se kanalizacija u Konjicu i Rami, u Širokom Brijegu također je predviđena izgradnja uređaja. Zaista imamo dobru priliku sve ovo uraditi, a važno je naglasiti da se natječu i sve to rade domaće tvrtke - kazao je Jelavić.

Dodao je kako su zanemarivi problemi koji su uočeni u Mostaru u usporedbi s opsegom posla koji je dobro urađen.

Jelavić je najavio nastavak radova u Mostaru, istaknuvši da je bio raspisan javni natječaj za spajanje lijevoobalnog i desnoobalnog kolektora iznad Avijatičarskog mosta, južno od Mostara, ali da nitko nije poslao ponudu za izvođenje tih radova.

- Procjena vrijednosti tih radova je 3,2 milijuna eura. Osam ili devet poduzeća preuzelo je tendersku dokumentaciju no, nažalost, dogodilo se to što se dogodilo. Nastojat ćemo otkloniti neke nejasnoće koje su se vjerojatno dogodile u postavljenim kriterijima i što hitnije ponoviti taj natječaj - kazao je Jelavić.

 Pored izgradnje spoja lijevoobalnog i desnoobalnog kolektora gdje će se graditi i pročistač otpadnih voda, po riječima gradonačelnika Bešlića, prioritet je produženje kolektora Bulevarom, od franjevačke crkve prema sjevernom dijelu grada.

Najzahtjevniji zahvat u cijelom projektu bit će izgradnja tunela od Narodnog kazališta Mostar do Lučkog mosta.

- Kada će se to sve završiti danas nitko ne može reći, ali postoji dinamički plan i ako bude sve išlo kako je predviđeno, cijela gradska kotlina bit će završena negdje do polovice 2018. godine - zaključio je mostarski gradonačelnik, te je pozvao građane na strpljenje i razumijevanje jer, kako je rekao, radi se o projektu od iznimnog značenja za razvoj i budućnost Mostara.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?