Politička ubojstva i prijetnje

Radončić tvrdi: SDA bi pomogao atentatorima da me ne bude

09.03.2018.
u 10:00

- U državi u kojoj vladaju obavještajci SDA-a ne očekujem da će ikada išta poduzeti da se atentat na mene istraži, da se realno utvrdi što se zaista događalo. Mogu samo očekivati da pomognu atentatorima da me ne bude - rekao je čelnik Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić, čime je najeksplicitnije do sada praktično potvrdio da postoje ozbiljne sigurnosne prijetnje, piše Večernji list BiH.

Radončić je na tribini u Mostaru, međutim, dodao kako se ne boji za svoju sigurnost. Unutar policijskih i obavještajnih krugova neposredno prije dolaska hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović u Sarajevo postojala je dojava o sigurnosnoj prijetnji. Zbog procjene njezina osiguranja, zato predsjednica Grabar-Kitarović nije doputovala večer ranije, 16. veljače, u sarajevsku zračnu luku.

Poruka uoči posjeta

Cijeli taj posjet bio je pod budnim okom “siguranjaka”, a protokol nije slučajno mijenjan te je iz posjeta isključena Tuzla. Nije to prvi put da se vjerovalo kako postoji ozbiljna prijetnja sigurnosti, ali s druge strane, postojalo je i razmišljanje kako političko Sarajevo posredno šalje poruku hrvatskoj predsjednici ususret njezina posjeta i važnih političkih poruka koje je iznijela o izmjenama Izbornog zakona.

Ovaj slučaj je tek jedan u nizu onih koji su imali političku pozadinu. Brojni su u BiH ostali neriješeni. Iza ubojica Nedžada Ugljena, koji je tada bio zamjenik ravnatelja tajne bošnjačke policijske Agencije za istraživanje i dokumentaciju, te doministra unutarnjih poslova Federacije BiH Joze Leutara morala je stajati država, tvrdio je donedavno Radončić.

Ugljen se smatrao problemom i u samoj agenciji koju je tada vodio Kemal Ademović zbog navodne suradnje s Haaškim tribunalom, istrage oko poslovanja agencije TWRA preko koje je tijekom rata stizala pomoć iz arapskih zemalja i do koje su dosezali pipci i Al Qaede.

Eksploziv pod mostom

Leutarovo ubojstvo također je prikriveno brojnim sumnjivim detaljima, a najbolji dokaz da su se paraslužbe pobrinule da se ne otkrije istina svjedočilo je ponašanje tužitelja, policije i tajne policije koji su temeljito skrivali dokaze i preusmjeravali istragu. Istodobno Ugljen je prije ubojstva bliskim kolegama ustvrdio kako ga bošnjački vrh planira smaknuti. Uoči posjeta Svetoga Oca Ivana Pavla II. policija je ispod jednoga mosta pronašla eksplozivne naprave za koje se vjeruje da su trebale 1997. godine ubiti Svetog Oca u Sarajevu. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?