Lider SBB-a o odnosima stranaka, politici, izborima...

Radončić: Koalicija sa SDA sklopljena je kako bi se stabilizirali odnosi u FBiH

10.10.2016.
u 08:00

Nakon neslužbenih rezultata lokalnih izbora, ne može se govoriti o velikoj pobjedi koalicije SDA - SBB, ali se načelno može govoriti o pobjedi. SDA je, po broju vijećničkih mandata, apsolutno prvi, a SBB je tvrdio prije izbora da će ova stranka biti druga. Ali, s oko 64.000 glasova SBB je lokalne izbore završio kao četvrta stranka. Glasači SBB-a, očito, nisu oduševljeni koalicijom sa SDA, jer je u odnosu na opće izbore 2014. godine ova stranka ostala bez skoro 80.000 glasova.

Nezadovoljan realizacijom

Stoga ne čudi ni prilično oštar i vrlo kritički nastup predsjednika SBB-a Fahrudina Radončića na Face TV-u. Štoviše, Radončić je u jednom trenutku kazao da su odnosi s Bakirom Izetbegovićem isključivo službeni te da tu nema nekog prijateljstva. - Sve naše susrete imali smo u službenim prostorijama, što govori kakve odnose imamo, kazao je Radončić. Lider SBB-a kazao je da će u nadolazećem razdoblju inzistirati na dinamičnijem odnosu u koaliciji sa SDA. Govorio je i o sudskom procesu koji se vodi protiv njega, kazavši da zna tko mu je “napakirao” te da je riječ o njegovom političko-pravnom progonu. Ipak, predsjednik SBB-a je govorio i o nezadovoljstvu određenim odnosima u koaliciji sa SDA, za koju je ipak naglasio da je sklopljena iz nužde kako bi se stabilizirali odnosi u FBiH. - I, zaista, našim ulaskom situacija se izuzetno popravila. Ja bih to i danas jednako odgovorno ponovno uradio. Mi smo usred kampanje nastavili pričati o autocestama i izgradnji. Ja neću biti ničiji medvjed kojeg će vodati po političkim “vašarima”. Mi smo otvorili radove na hidrocentrali, a ja sam nedavno prošao pored nje i vidio da tri bagera stoje i dva radnika sjede. To znači da ako SBB i ja nazočimo jednom događaju početka stvaranja novih vrijednosti, onda ću ja prvi upozoriti građane i direktora Elektroprivrede, čovjeka iz SDA, neka omogući da radovi teku onako kako smo obećali. A ja građanima neću lagati, kazao je Radončić. Lider SBB-a kazao je kako će tražiti da se infrastrukturni radovi moraju nastaviti. Dodao je da SBB nakon koaliranja sa SDA još uvijek nije popunio sve pozicije koje im pripadaju te da su neki ljudi galantnost SBB-a shvatili kao njihovu slabost.

Ojačati poziciju

- Koaliciju smo sačuvali unatoč tome što sam bio uhićen, iako je politički cilj mog privođenja bio raskol koalicije. U predstojećem razdoblju moramo “pospremiti kuću”, poručio je Radončić. Kazao je i da se mora promijeniti način dogovora s Miloradom Dodikom, jer svađe i međusobna prepucavanja građane samo uvjeravanju u slabost države. - Bošnjaci moraju ojačati svoju poziciju i u regiji. Netko mora razgovarati s Aleksandrom Vučićem, Milom Đukanovićem, ali i hrvatskim faktorom. U BiH moramo riješiti hrvatsko pitanje, ali i razgovarati o srpskom. Potrebno je voditi državničku politiku”, kazao je Radončić u intervjuu za Face TV.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije