ODNOSI SNAGA

Radončić i Komšić mogu 
biti presudni za stvaranje funkcionalne vlasti u BiH

radoncic
VL FOTO
04.07.2014.
u 09:20

Radončić i Komšić preksinoć u američkom Veleposlanstvu dogovarali uz svjedoka (Radmanovića) izbornu strategiju

Dok je na hrvatskoj političkoj sceni jedino predizborno pitanje hoće li stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS) dobiti više od dvije trećine hrvatskih glasova, a na srpskoj koja će od dvije koalicije - SNSD-ova ili SDS-ova - prevagnuti, kod Bošnjaka je mnogo nepoznanica pred listopadske izbore.

Najmanje četiri stranke bore se za dominaciju na prostoru koji je većinski bošnjački, a predizborne ankete i procjene pokazuju da bi zbog nezadovoljstva birača učinkom “platformaškog” dvojca SDP-SDA, relativni pobjednici mogli biti Savez za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića i Demokratska fronta (DF) Željka Komšića.

Povjerenje birača

Iako je o tome možda i rano govoriti, upravo bi ove dvije stranke postizbornim ulaskom u vlast mogle potaknuti pozitivne promjene i odblokirati političke procese u državi.

Naravno, najviše će to ovisiti o količini povjerenja koje će im ukazati birači u listopadu, ali neupitne su činjenice koje i SBB i DF razlikuju od ostalih relevantnih stranaka u Bosni i Hercegovini, a posebno u Sarajevu.

Usprkos činjenici da su obojica sudjelovala u vlasti, Radončić i Komšić nemaju ni izbliza odgovornost za stanje u zemlji kakvo imaju neke druge stranke i lideri. Naprotiv, izuzme li se način na koji je Komšić dva puta došao u poziciju da obavlja dužnost člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, njemu se nema mnogo što zamjeriti.

Nije donosio kontroverzne odluke u vlasti, pokazao je političku odlučnost distancirajući se od SDP-a i, što je možda i najvažnije, nije upleten u korupcijske afere. Slično je i s Radončićem koji je jedinstven primjer na bh. političkoj sceni jer se kao bogat i situiran čovjek uključio u politiku.

Težnja k suradnji

Obojica su, dakle, pokazala nezainteresiranost za bogaćenje preko politike i nisu opterećeni korupcijom. Kao takvi mogu biti predvodnici ekonomskih reformi i privlačenja investicija.

S druge strane, nacionalno su neopterećeni. Radončić sasvim otvoreno ukazuje na majorizaciju Hrvata i opasnosti eventualne radikalizacije Bošnjaka. Komšić, pak, kao Hrvat uživa veliki ugled među Bošnjacima, a osmogodišnjim radom u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine pokazao je da nije neprijatelj ni narodu kojem pripada.

Za razliku od nekih drugih sarajevskih političara, Komšić i Radončić nisu proteklih godina ispaljivali otrovne strijele prema Banjoj Luci, što bi, u kontekstu formiranja funkcionalne vlasti, nakon izbora moglo biti itekako važno. Za brzo formiranje vlasti nakon izbora značajno je i što oni unaprijed ne bježe od suradnje s onima koji budu dominantni predstavnici hrvatske i srpske izborne volje.

Ključne riječi

Komentara 3

DU
Deleted user
06:58 05.07.2014.

Da ne povjerujes sto ovaj novinar napise i ostade ziv! ..." i Komšić nemaju ni izbliza odgovornost za stanje u zemlji kakvo imaju neke druge stranke i lideri......Pa zaboga gosp Jezvic-u bio je 8 godina clan predsjednistva! , a da ne govorimo da su ga muslimani izabrali kao Hrvatskog clana predsjednistva, sto je svinjarija nevidjenih razmejera.

JM
jezero-matica
14:16 04.07.2014.

Mujo Komsic je bio i ostao zla sluga zlog gospodara!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije