zabrinjavajuće

Radnu dozvolu za Njemačku tražilo 10.000 građana iz BiH

odlazak
29.12.2016.
u 20:03

Prema podacima iz izvješća Agencije za rad i zapošljavanje BiH u protekloj godini u Sloveniji je zaposleno 4.228 državljana iz BiH. 

Posredstvom Agencije, a u suradnji s entitetskim zavodima i Zavodom za zapošljavanje Brčko distrikta, od 2013. do 30. studenog ove godine, po ovom sporazumu ukupno je zaposleno 9.436 radnika, i to 2013 - 661, 2014 - 1.870, 2015 - 2.677 i od siječnja do studenog ove godine 4.228 radnika, što je za 1.551 ili 57,44% više nego za cijelu 2015. godinu. Najviše su traženi vozači (razne kategorije, uključujući i međunarodni transport), varioci, zidari, električari, armirači - tesari, elektroinstalateri i bravari. 

- Najviše je zaposlenih sa srednjom stručnom spremom - rekao je Željko Tepavčević, zamjenik direktora Agencije za rad i zapošljavanje BiH, pišu Nezavisne novine. 

Govoreći o zapošljavanju u Njemačkoj, on je rekao da je po sporazumu koji BiH ima s Njemačkom i u ovoj godini u toj zemlji zaposleno blizu 1.000 medicinskih sestara iz BiH, što je značajan napredak u odnosu na 2015. 

BiH inače ima potpisan sporazum o zapošljavanju državljana u više zemalja Europe i svijeta, a Tepavčević tvrdi da dosta radnika iz BiH odlazi vani, ali ne idu preko Agencije. 

- Njemačka je od 1. siječnja 2016. otvorila tržište za sve i, pod njihovim uvjetima, mogu otići svi koji žele raditi tamo, preko Veleposlanstva Njemačke u BiH. Nemamo podatak koliko je zaposlenih na taj način u Njemačkoj - rekao je Tepavčević i dodao da je u ovoj godini Agencija primila oko 10.000 zahtjeva za radne dozvole za zapošljavanje u Njemačkoj. 

Ističe da oni radnici iz BiH koji su otišli raditi u Njemačku preko ove agencije imaju dobra iskustva, te da su bile samo dvije ili tri pritužbe. 

Što se tiče susjeda, Tepavčević kaže da BiH ima sporazum sa Srbijom kada je u pitanju privremeno zapošljavanje građana iz BiH. 

- Još je u fazi realizacije jer je potpisan u travnju ove godine, a što se tiče Hrvatske, pregovori traju - rekao je Tepavčević.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije