MOSTAR

Radnici započinju prosvjede pred Gradskom upravom

'mostar_9'
Foto: ''
07.01.2014.
u 09:09

Sindikalci su najavili da će do 15. 1. prosvjedovati ispred Gradske uprave u vremenu od 12 do 13 sati, a ako se ništa ne riješi, od 15. siječnja pokrenut će generalni štrajk i intenzivirat prosvjede

Mostarsko poduzeće Komos već je odavno trebalo biti u postupku stečaja. Najzaduženija gradska tvrtka koja je i 49% u privatnom vlasništvu ima dugovanja koja daleko prelaze vrijednost njezine imovine. Razni politički dogovori i pritisci su omogućili da ova tvrtka još radi umjesto da je puštena u stečaj i da prolazi katarzu kakvu su godinama ranije prošli mostarski Parkovi. Umjesto toga, sada sindikati ove tvrtke najavljuju kako će od sutra početi sa svakodnevnim prosvjedima pred mostarskom Gradskom upravom.

Sindikalci su najavili da će do 15. 1. prosvjedovati ispred Gradske uprave u vremenu od 12 do 13 sati, a ako se ništa ne riješi, od 15. siječnja pokrenut će generalni štrajk i intenzivirat prosvjede. Postavlja se pitanje hoće li radnici prosvjedovati i pred privatnim suvlasnicima poduzeća, ili očekuju kako će mostarska Gradska uprava platiti i milijunske obveze svoga privatnog partnera? Naši sugovornici iz Gradske uprave ističu kako članovi SDA već godinama sprečavaju da se provede stečaj nad Komosom, iako zakonski uvjeti za ovaj proces postoje već godinama. - Ovo je postao politički problem. Ali ne svih stranaka, nego SDA koji valjda zna zašto održava ovakvo stanje u Komosu. Davno se moglo krenuti u stečajni postupak ili u proces javno-privatnog partnerstva i traženje novog partnera koji će ovo stanje sanirati, ali to nije učinjeno. Tim radnicima bi bilo pametnije da prosvjeduju ispred prostorija SDA u Mostaru nego ispred Gradske uprave, rekli su nam naši sugovornici iz mostarske Gradske uprave.

Još 2006. je donesena odluka da se sva komunalna poduzeća u Mostaru ujedine u JP Komunalno, ali to nikada nije provedeno. Jedan od velikih problema u toj priči jest činjenica da bi Hrvati kroz taj proces ostali bez ikakvog utjecaja kada je u pitanju odlaganje otpada. Naime, na deponiju i u JP Komunalno su sva vodeća mjesta pripala Bošnjacima. Očekuje se kako će i ovo pitanje uskoro biti postavljeno pred mostarske gradske vlasti i kako će doći do nekih izmjena.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije