Brojni problemi

Radnici Konjuha u štrajku glađu: Živimo od pomoći

konjuh
N1
13.01.2016.
u 20:41

Pedeset dva radnika ove tvrtke ispunilo je uvjet za odlazak u mirovinu, ali na to svoje zakonsko pravo čekaju već dugo

Izrajet Smajić u Konjuhu je radio 40 godina bez dana bolovanja. Dvije godine čeka da dobije mirovinu, a godinu dana već nema zdravstveno osiguranje. Kaže da se stidi kad ga netko na ulici pita za njegov status. Ogorčen je što umjesto da troši zasluženu mirovinu, štrajka glađu, javlja N1. 

"Za sve moje godine provedene ovdje doživio sam da ovdje, evo, tri dana i dvije noći ovdje smo na stolicama. Ne spava se uopće. Ne možeš zaspati u odjeći. Teško je. Hladno. Neuvjetno. Prokišnjava krov", kaže Smajić.

Pedeset dva radnika ove tvrtke ispunilo je uvjet za odlazak u mirovinu, ali na to svoje zakonsko pravo čekaju već dugo. Problem je u 250 tisuća KM koje ova tvrtka duguje Zavodu zdravstvenog osiguranja, a koje je je moguće osigurati jedino putem podizanja kredita kod Razvojne banke Federacije BiH za ovu privatnu tvrtku. 

"Otišli smo u ožujku, tada su nas umirovili. Meni je nedostajalo dva mjesca. Kažu oni, Ured za zapošljavanje će to izmiriti. Tako je to bilo. 52 nas treba ići, ali do danas se ništa ne rješava", kaže Ajša Muratović, bivša radnica tvrtke „Konjuh“

"Jesmo li mi privatni građani? Što je s nama? Jesmo li mi građani ove zemlje? Vlade i porezna su ti koje su trebali zaustaviti one koji nisu plaćali doprinose. Ovi radnici su zaradili svoje mirovine. Netko je zakazao od institucija kome je bio posao da se uplaćuju doprinosi na vrijeme", kazao je za N1 Mujo Gavranović, iz Sindikata radnika „Konjuh“

Obzirom da nemaju nikakva primanja, ovi ljudi žive od pomoći. 

"Pa imaš djecu. Obitelj ti pomaže, malo onaj, malo ovaj. Ali, sve je to bolno, sve je bolno. Imam djecu, samohrana sam majka", rekla je Muratović.

"Znaš kako? Ne mogu reći nikome. Kad god se kome obratim, zna kako ja živim", kazao je Smajić. 

Kako će i kada riješiti se ovaj problem, radnici ne znaju. Direktor tvrtke je odsutan, a resorni ministar i uprava zavoda zdravstvenog osiguranja na bolovanju. U Konjuhu, inače, trenutno radi stotinjak radnika za dnevnice od sedam KM, a i taj posao imaju samo dok bude zalihe sirovina.

U jednoj prostoriji već tri dana 20 od 52 radnika štrajka glađu. Do sada im se nitko nije obratio, osim direktora. Tijekom noći intervenirala je hitna pomoć. Međutim, radnici su odlučni ustrajati dok se ne riješi njihov status.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?