Radioaktivni otpad ide proizvođaču, čvrsti kemijski vozi se u inozemstvo, a ljudska tkiva pokapaju na groblja

OTPAD
24.09.2023.
u 12:28

Bosna i Hercegovina odnosno Federacija BiH u proteklim je godinama napravila velike pomake u rješavanju jednog od ozbiljnijih problema kada je u pitanju zaštita okoliša i ljudskog zdravlja. Riječ je o odlaganju medicinskog otpada kojeg se godišnje u ovom bh. entitetu, prema nekim podacima, proizvede više od deset tona, piše portal Večernjeg lista BiH.

Istraživanje i sustav

Rezultati istraživanja koje je proveo Zavod za javno zdravstvo FBiH tijekom 2021./2022., a kojim se ispitala sigurnost metoda odlaganja opasnog medicinskog otpada u zdravstvenim ustanovama sve tri razine zdravstvene zaštite na području Federacije Bosne i Hercegovine, pokazali su kako je, u odnosu na rezultate istoimenog istraživanja provedenog 2011./2012., došlo do unaprjeđenja sustava upravljanja medicinskim otpadom. Rezultati istraživanja objavljeni su u publikaciji “Ispitivanje sigurnosti metoda odlaganja opasnog medicinskog otpada u zdravstvenim ustanovama na području FBiH”, a u istraživanju je sudjelovalo 10 domova zdravlja, 9 općih bolnica i 3 klinička centra na području Federacije BiH, uključujući i Agenciju za lijekove i medicinska sredstva BiH te Zavod za transfuzijsku medicinu Federacije BiH. Kako se navodi u spomenutoj publikaciji u okviru ispitivanih zdravstvenih ustanova na razini FBiH, s 97,8% odjela čvrsti opasni kemijski otpad najčešće se odvozi posredstvom ovlaštenih tvrtki (prema istraživanju iz 2012. godine, 75% ispitivanih odjela), koje ga zatim prevoze u države koje imaju adekvatna postrojenja za njegovo sigurno uništavanje (najčešće Italija, Njemačka i Austrija).

U svakoj zdravstvenoj ustanovi koja ima radiološku dijagnostiku postoje zatvoreni izvori zračenja i dotrajali radionuklidni generatori, koji se nakon prestanka korištenja vraćaju proizvođaču, tako da ne postaju radioaktivni otpad koji je potrebno odlagati u zdravstvenoj ustanovi. Istraživanje je pokazalo i da 85,2% odjela na kojima nastaju ljudska tkiva kao otpadni materijal (amputati, odstranjeni organi, placente itd.) isti odlaže tako što zdravstvena ustanova sklapa ugovor s pogrebnim društvima koja zatim tu vrstu otpadnog materijala zakopavaju na određenim parcelama u sklopu gradskih groblja. Prema istraživanju iz 2012. godine, 55,6% ispitivanih odjela na razini Federacije BiH tako je odlagalo navedenu vrstu medicinskog otpada.

Infektivni otpad

- Cjepiva s isteklim rokom upotrebe uništavaju se kao i sav ostali farmaceutski otpad. Kada je u pitanju infektivni i potencijalno infektivni otpad, pandemija COVID-19 vjerojatno je utjecala na to da se u posljednje dvije godine značajno unaprijedi sustav odlaganja te vrste opasnog medicinskog otpada, uključujući sve faze njegova odlaganja (razvrstavanje, skladištenje, prijevoz, konačna obrada). Radioaktivni otpad, kao kategorija medicinskog otpada, podliježe posebnim propisima (pod jurisdikcijom je Međunarodne agencije za nuklearnu energiju), tj. propisno se skladišti i odlaže i na sekundarnoj i na tercijarnoj razini zdravstvene zaštite, kao što je pokazalo i prethodno istraživanje - istaknuto je u izvješću kojeg prenosi portal Vecernji.ba. Dalje je navedeno kako je iz rezultata istraživanja vidljivo da je situacija vezana uz proces odlaganja opasnog medicinskog otpada najbolja u ispitivanim zdravstvenim ustanovama na sekundarnoj razini, a najlošija na primarnoj razini zdravstvene zaštite te da se najsigurnije metode odlaganja opasnog medicinskog otpada provode u ispitivanim zdravstvenim ustanovama u Sarajevskoj županiji, Tuzlanskoj županiji, Zapadnohercegovačkoj i Srednjobosanskoj županiji. - Najčešći problemi u procesu odlaganja infektivnog i potencijalno infektivnog otpada s kojima se susreće osoblje koje rukuje tom vrstom medicinskog otpada u ispitivanim zdravstvenim ustanovama na području Federacije BiH su razvrstavanje, skladištenje i konačna obrada, a kada je u pitanju opasni kemijski i farmaceutski otpad, skladištenje i konačna obrada. Budući da jedan dio neobrađenog čvrstog i tekućeg infektivnog otpada, kao i dio čvrstog te tekućeg kemijskog i farmaceutskog otpada završava na deponijima koji su neuvjetni, odnosno kanalizacijskim sustavima koji nemaju pročišćivače, opasni medicinski otpad iz zdravstvenih ustanova i dalje predstavlja određeni rizik za zdravlje stanovništva - zaključeno je u spomenutom izvješću. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije