IRSN

Radioaktivni oblak nadvio se nad Europom: Sumnja se na nuklearnu nesreću

Profimedia/ilustracija
10.11.2017.
u 09:07

Radioaktivni oblak nad Europom proteklih tjedana sugerira da je došlo do nesreće u nuklearnom objektu u Rusiji ili Kazahstanu posljednjeg tjedna u rujnu, priopćio je Francuski institut za nuklearnu sigurnost IRSN.

IRSN je isključio da se nesreća dogodila u nuklearnom reaktoru navodeći da je vjerojatno riječ o objektu za tretman nuklearnog goriva ili centru za radioaktivnu medicinu, piše Kurir.rs.
 
Institut ističe da nije došlo do utjecaja na ljudsko zdravlje ili okruženje u Europi, prenio je Reuters.

IRSN navodi kako nije mogao točno odrediti lokaciju oslobađanja radioaktivnog materijala, ali da je, na osnovu meteoroloških podataka, najvjerojatnije riječ o oblasti južno od planine Ural, između Urala i Volge.
 
To bi, dodaje institut, moglo ukazati na Rusiju ili Kazahstan.
 
"Ruske vlasti rekle su da nisu obavještene da je došlo do nesreće na njihovoj teritoriji", rekao je direktor IRSN Jan Mark Peres. On je dodao da institut još nije stupio u kontakt s kazahstanskim dužnosnicima. 
 
Peres je rekao da su proteklih tjedana IRSN i drugi instituti za nuklearnu sigurnost u Europi izmjerili visoku ranizu rutenijuma 106, radiokativnog nuklida koji nastaje djeljenjem atoma u nuklearnom reaktoru.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije