jednostavno je

Quiche sa šunkom i šparogama: Odlična ideja za doručak, ručak ili večeru

Josip Regović/Pixsell
06.04.2021.
u 08:59

Šparoge su nam taman stigle, šunke će sigurno biti i viška, pa zašto ne napraviti jelo koje se može poslužiti i za doručak, za ručak, ali i za večeru? Super stvar je što je ovo i odličan način kako potrošiti eventualne ostatke od uskršnjeg ručka.

Quiche je jelo koji prihvaća sve sastojke kada je riječ o nadjevu: šunka, sir, kuhana jaja, mladi luk…sve je dobrodošlo! Recept je jako jednostavan, a rezultat odličan tako da vam samo preostaje samo da se bacite na posao, piše gastro.24sata.hr. 

Sastojci za tijesto: 

150 g mekog brašna
85 g maslaca 
1/2 žličice soli 
3 žlice hladne vode 

Sastojci za nadjev: 

125 g krem sira/sirnog namaza 

100 g šunke (ili drugog nareska) 

80 g parmezana 

10-ak šparoga 

3 jaja 0,2

l vrhnje za kuhanje ili slatkog vrhnja sol 

po želji: vlasac, mladi luk, kiselo vrhnje


Priprema: 

Brašno, omekšali maslac i sol sjedinite rukama u mrvičasto tijesto te mu dodajte vodu i još kratko mijesite. Prekrijte prozirnom folijom i stavite u hladnjak. Vrijeme koje bi tijesto trebalo provesti u hladnjaku je minimalno sat vremena, a kamo sreće da ga možete ostaviti preko noći - tada će biti idealno. 

Kako god bilo sljedeće što je potrebno je tijesto razvaljati na pola centimetra debljine i staviti u kalup za pečenje koji smo prethodno premazali s malo maslaca. Poslužite se vilicom te na nekoliko mjesta probušite tijesto kako bi spriječili da se “napuše” pri pečenju. 

Tu se također možete poslužiti trikom sa suhim grahom i tako da preko tijesta stavite papir za pečenje i napunite ga grahom koji će svojom težinom pritisnuti tijesto.  Peći će se u zagrijanoj pećnici na 220 stupnjeva, 10-12 minuta. 

Sjedinite krem sir, jaja, vrhnje, parmezan i sol. Šparogama uklonite tardy dio stabljike, a šunku nasjeckajte na kockice. Po tijestu posuti šparoge i šunku te preliti tekućom smjesom.  

Peći otprilike pola sata na 180 stupnjeva tj. dok se smjesa s jajima ne zapeče. Kad je jelo gotovo pustiti ga pet minuta da “odmori” te poslužiti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije