Šparoge su nam taman stigle, šunke će sigurno biti i viška, pa zašto ne napraviti jelo koje se može poslužiti i za doručak, za ručak, ali i za večeru? Super stvar je što je ovo i odličan način kako potrošiti eventualne ostatke od uskršnjeg ručka.
Quiche je jelo koji prihvaća sve sastojke kada je riječ o nadjevu: šunka, sir, kuhana jaja, mladi luk…sve je dobrodošlo! Recept je jako jednostavan, a rezultat odličan tako da vam samo preostaje samo da se bacite na posao, piše gastro.24sata.hr.
Sastojci za tijesto:
150 g mekog brašna
85 g maslaca
1/2 žličice soli
3 žlice hladne vode
Sastojci za nadjev:
125 g krem sira/sirnog namaza
100 g šunke (ili drugog nareska)
80 g parmezana
10-ak šparoga
3 jaja 0,2
l vrhnje za kuhanje ili slatkog vrhnja sol
po želji: vlasac, mladi luk, kiselo vrhnje
Priprema:
Brašno, omekšali maslac i sol sjedinite rukama u mrvičasto tijesto te mu dodajte vodu i još kratko mijesite. Prekrijte prozirnom folijom i stavite u hladnjak. Vrijeme koje bi tijesto trebalo provesti u hladnjaku je minimalno sat vremena, a kamo sreće da ga možete ostaviti preko noći - tada će biti idealno.
Kako god bilo sljedeće što je potrebno je tijesto razvaljati na pola centimetra debljine i staviti u kalup za pečenje koji smo prethodno premazali s malo maslaca. Poslužite se vilicom te na nekoliko mjesta probušite tijesto kako bi spriječili da se “napuše” pri pečenju.
Tu se također možete poslužiti trikom sa suhim grahom i tako da preko tijesta stavite papir za pečenje i napunite ga grahom koji će svojom težinom pritisnuti tijesto. Peći će se u zagrijanoj pećnici na 220 stupnjeva, 10-12 minuta.
Sjedinite krem sir, jaja, vrhnje, parmezan i sol. Šparogama uklonite tardy dio stabljike, a šunku nasjeckajte na kockice. Po tijestu posuti šparoge i šunku te preliti tekućom smjesom.
Peći otprilike pola sata na 180 stupnjeva tj. dok se smjesa s jajima ne zapeče. Kad je jelo gotovo pustiti ga pet minuta da “odmori” te poslužiti.