Ruski predsjednik

Putin upozorio SAD da ne opskrbljuju Ukrajinu oružjem

 Vladimir Putin
05.09.2017.
u 12:54

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u utorak da bi svaka odluka Sjedinjenih Država da opskrbe oružjem Ukrajinu pojačala sukob na istoku zemlje i nagnala bi proruske separatiste da prošire svoju kampanju.

Tijekom posjeta Kijevu prošlog mjeseca američki ministar obrane Jim Mattis izjavio je da aktivno razmatra slanje naoružanja Ukrajini kako bi joj pomogao da se obrani, u opciji koju je raniji predsjednik Barack Obama zabranjivao.

Ukrajina i Rusija u sporu su zbog rata između proruskih separatista i ukrajinskih vladinih snaga u istočnoj Ukrajini, u kome je ubijeno više od 10.000 ljudi u tri godine. Kijev optužuje Moskvu da šalje trupe i teško naoružanje u regiju, što Rusija negira.

Putin je, odgovarajući na pitanje nakon sumita BRICS-a u Kini o mogućnosti da Sjedinjene Države opskrbe Ukrajinu oružjem, izjavio je da je na Washingtonu da odluči kome će prodavati ili poklanjati oružje, ali je upozorio protiv tog poteza, koga želi Kijev.

- Isporuka oružja u zonu sukoba ne pomaže mirovnim naporima nego samo pogoršava situaciju - izjavio je Putin na brifingu za novinare.

- Takva odluka neće promijeniti situaciju, ali bi mogla dovesti do povećanja broja žrtava - kazao je.

U izjavi koja će vjerovatno biti protumačena kao prikrivena prijetnja, Putin je sugerirao da će proruski separatisti najvjerojatnije odgovoriti širenjem vlastite kampanje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije