Potres jačine 5,2 Richtera jučer pogodio Crnu Goru

Pucali zidovi na kućama, a treslo se tlo i u Hercegovini

04.01.2018.
u 21:15

Potres jačine 5,2 stupnja prema Richterovoj ljestvici pogodio je danas (četvrtak) Crnu Goru u 11 sati i 46 minuta. Nakon tog jačeg udara uslijedilo je čak osam manjih potresa od kojih je najjači bio 3,4 stupnja, a najslabiji 1,9 stupnjeva prema Richteru.

Epicentar je bio u blizini Plava na planini Visitor, na dubini od oko pet kilometara, prema Odjelu za seizmologiju u Zavodu za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore. - Nakon glavnog udara, instrumenti su registrirali još tridesetak manjih potresa, od kojih se šest moglo osjetiti u širem epicentralnom području. Najjači od njih bio je 3,4 stupnja po Richteru. Serija potresa će se vjerojatno nastaviti uslijed smirivanja tla. Mogu se u sljedećim danima očekivati i daljnji potresi, a hoće li biti jači od ovoga, to još ne možemo kazati - izjavio je Marin Čaveliš iz crnogorskog Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju. Mjesto epicentra samog potresa nalazi se nekih 60 kilometara sjeveroistočno od Podgorice u mjestu Bukov Do, a koje se nalazi samo nekoliko kilometara od državne granice prema Kosovu i Albaniji. Potres jačine oko 5 stupnjeva po Richteru klasificira se kao prilično jak potres. O samoj snazi potresa svjedoči i činjenica kako su ga osjetili i građani BiH, i to, prije svega, u istočnim krajevima te u Hercegovini i Sarajevu, a što su potvrdili i iz Hidrometeorološkog zavoda RS-a. Potres je u susjednoj Crnoj Gori izazvao paniku u Plavu, Gusinju, Andrijevici, Beranama, Podgorici i drugim gradovima. Šef Službe zaštite i spašavanja u Plavu Mirza Medunjanin kazao je kako je potres jako zatresao grad. Općinskom stožeru za suzbijanje posljedica od elementarnih nepogoda u Plavu do sada su prijavljena znatnija oštećenja na više od 70 kuća. U mjestu Berane veliki je broj uznemirenih građana izišao na ulice. Kako se doznaje, četiri obitelji, tri iz Plava i jedna iz beranskog sela Vinicka, morat će privremeno potražiti drugi krov nad glavom. I u Beranama su na terenu pripadnici Službe zaštite i spašavanja te uklanjaju materijal koji je pao s krovova starijih zgrada. Potres je prouzročio i odron na cesti Andrijevica - Murino, zbog čega je promet bio u prekidu. Inače, u posljednje vrijeme učestali su potresi na području od Dalmacije, preko Hercegovine i Crne Gore, pa sve do Makedonije, te je nekoliko desetaka potresa jačine između 3 i 4 stupnja po Richteru pogodilo to područje u prošloj godini.

Seizmolozi tvrde kako se u našoj regiji ne mogu dogoditi potresi jači od šest stupnjeva po Richteru, koji su, zapravo, umjerene jačine. Ipak, ovisno o dubini epicentra, oni mogu izazvati katastrofalne posljedice.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije