Fahrudin Radončić

Prvi val koronavirusa tek dolazi do BiH, spremni smo, nema razloga za paniku

Fahrudin Radončić
17.03.2020.
u 19:45

Fahrudin Radončić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine i šef Koordinacijskog tijela za zaštitu i spašavanje gostujući na N1 poručio je da prvi val koronavirusa tek dolazi do BiH, te da su institucije imale više vremena da se pripreme od nekih drugih zemalja, te krizu izazvanu ovom pandemijom - dočekaju spremnije.

"Deblokirali smo Vijeće ministara na virusu. Počeli su raditi. Imali smo situaciju gdje sam morao narediti Graničnoj policiji da pooštri režim, zabranili smo ulazak pojedinim, sada smo, nakon što smo nosili teret, svi su počeli reagirati. Imamo situaciju da se vidi veliki entuzijazam da se pobijemo s ovom krizom", poručio je ministar Radončić.

On je napomenuo kako je prvi put u povjesti Bosne i Hercegovine proglašeno stanje prirodne i druge nesreće, čime je pokazano da je Bosna i Hercegovina državni organizam - što je prema njegovim riječima, iznimno važno. 

"Ovo tijelo ima koordinirajuću i naredbodavnu funkciju. Moramo djelovati da cijela BiH ima jedinstvene mjere koje donosi medicinska sturka", poručio je Radončić.

Podsjetio je Radončić kako je najveći problem raslojenost BiH, ali da u ovom trenutku ne treba ni spominjati politiku - jer se borimo za živote.

Podsjetio je Radončić da Graničnoj policiji treba medicinske opreme, i podsjetio na obveznu karantenu svim državljanima BiH koji dolaze u zemlju.

Na kraju uputio apel svim građanima BiH.

- Prvo pozivam građane da apsolutno sačuvaju mir, nema razloga za paniku, ima puno razloga za odgovornost. Pozivamo sve ljude da se stave na raspolaganju svojim institucijama i, naravno, da podrže rad medicinskih stručnjaka i disciplinu kada je prilazak medicinskim institucijama, odnosno bolnicama. Građani moraju razumjeti, najveća katastrofa nam se može dogoditi ako virus uđe u klinički centar u Sarajevu, Tuzli ili Mostaru ili bilu koju bolnicu. Moraju poštovati trijaže, one šatore, a ove druge molimo da smanje apsolutnu komunikaciju, da rade iz kuće, da poslodavci ih oslobode te obveze, a naša vlast mora uraditi sve da sanira ekonomske štete krize koja je neminovna.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije