Nakon nove odluke Vijeća ministara BiH

Prvi šleperi ogrjevnog drva iz BiH već u Europi

23.09.2022.
u 18:37

Prvi šleperi ogrjevnog drva iz BiH otišli su u europske zemlje, nakon što je iz nove odluke o zabrani izvoza oblovine i proizvoda od drva izuzet taj energent. Na izvanrednoj telefonskoj sjednici Vijeća ministara BiH u utorak je donijelo novu odluku o zabrani izvoza određenih šumskih sortimenata i proizvoda od drva do 31. listopada. Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac objasnio je za "Glas" da nova odluka znači da na snazi ostaje zabrana izvoza oblovine, peleta i briketa, dok je izvoz ogrjevnog drva odobren. -Primarno smo vodili računa o potrebama građana zbog nadolazeće zime.

Također, ovo je realan pristup u skladu s potrebama tržišta - rekao je Košarac. Podizanje rampe za ogrjevno drvo pozdravili su proizvođači koji uvelike spremaju pošiljke za Europu. Predsjednik Udruge drvoprerađivača drvnih sortimenata niže vrijednosti RS-a Đorđe Brkić rekao je za "Glas Srpske" da im je Vlada RS-a izašla ususret sagledavši stanje i utvrdivši koliko im robe propada na lagerima.

- Podmirili smo domaće tržište za 97%, tako da smatram kako su ispunjeni uvjeti da nastavimo posao sa stranim partnerima. Prvi kamioni već su prešli granični prijelaz Gradiška i idu u Europu. Spremamo drvo u mrežici, u kutiji, za koje uopće nije bilo kupaca na domaćem tržištu. Imamo ugovore s kupcima u stranim zemljama i doslovno smo se spasili u posljednji tren - rekao je Brkić. S druge strane, oni u čijim pogonima nastaje briket pomalo su iznenađeni ovom odlukom jer je i prvi put briket stavljen pod zabranu, pa kao iznimka jer, kako kažu, na domaćem tržištu ta se vrsta ogrjeva jako malo koristi.

Tajnik Udruge šumarstva i drvoprerade u Gospodarskoj komori RS-a Lazo Šinik rekao je da se već javljaju proizvođači briketa i traže pomoć. 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije