Čapljina

Prve mandarine 2, šipci 2 do 2,5 KM

13.09.2016.
u 09:00

Iako se još čekaju obilne kiše koje početkom rujna najavljuju smjenu poljoprivrednih kultura, na veletržnici u Tasovčićima pokraj Čapljine ponuda voća i povrća poprima jesenske boje, piše Večernji list BiH.

Najave tomu su prvi šipci i mandarine. Šipci, rane ciparske sorte, cijene se od dvije do dvije i pol konvertibilne marke, dok su prve, još uvijek zelene, mandarine koje u Čapljinu stižu iz delte Neretve, oko dvije marke.

Obilje krušaka

Od kultura koje se mogu uvjetno nazvati jesenskim, tu su suhe smokve, čija se cijena kreće od dvije do četiri konvertibilne marke, svježe su oko 1,5 maraka. Zatim, tu su rogači koji stižu s dubrovačkog područja, a cijene se tri do četiri marke za kilogram, vinsko grožđe, za sada isključivo uvozno makedonsko, nudi se za jednu konvertibilnu marku za kilogram.

Lješnjaci u ljusci bili su sedam maraka.

Tipično za početak rujna, obilna je ponuda krušaka, čija je cijena za svačiji džep, od pola pa do jednu i pol marku.

Za one koji spremaju zimnicu valja reći da je kupus 0,25 do 0,35 maraka, brokula stoji od jedne i pol do dvije konvertibilne marke, crveni luk 0,4 – 0,5 konvertibilnih maraka, cikla 0,7 – 1 KM. Mahune su od 1 do 2 konvertibilne marke, krastavci kornišoni 1,8 – 2 marke, patlidžani 0,4 – 0,5 KM, a paprike roge od 0,8 do 1,10 konvertibilnih maraka.

Najskuplja aronija

Što se tiče običnih paprika, ovo definitivno nije njihova godina. Već oko dva mjeseca cijene se samo 0,5 – 0,6 maraka, za razliku od rajčica koje idu od 0,8 do 1,3 marke.

Za zimnicu nužna je mrkva koja košta od 0,7 do 1 KM, ali smo ispred veletržnice u Tasovčićima vidjeli i prodavača koji je mrkvu cijenio po dvije konvertibilne marke. Bila je nepravilna oblika, debljine i dužine, ali je prodavač Milan Damjanac važno naglasio da je riječ o ekološkoj mrkvi “iz bravlje prpoške”.

Najskuplje povrće, kao i obično, bijeli je luk čija se cijena kreće od tri do četiri i pol marke u rinfuzi, odnosno 6 – 7 maraka u vijencima. Kod voća najskuplje su aronije i tzv. američke borovnice, 10 KM za kilogram! Planinske sitne borovnice su 7 KM, kupine 4, maline 5 – 6 maraka itd. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?