Večer članova i prijatelja Udruge i Zaklade "Prsten"

Prsten proslavio 18 godina od osnutka

03.12.2023.
u 17:37

Večer članova i prijatelja Udruge Hrvata BiH "Prsten" i Zaklade "Prsten" održana je 1. prosinca 2023., čime je ta najveća udruga bh. Hrvata i jedna od najvećih u Hrvatskoj uopće obilježila 18 godina uspješnog djelovanja i zapaženih rezultata na okupljanju, međusobnom povezivanju i potpomaganju Hrvata BiH.

Tim povodom u zagrebačkom hotelu Sheraton okupilo se oko 400 gostiju i uzvanika, među kojima i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović, ministar zdravstva Vili Beroš, predsjednik HAZU-a Velimir Neidhardt, zastupnici u EU parlamentu te drugi uzvanici i predstavnici političkog i javnog života iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, kao i brojni članovi i prijatelji Prstena u RH i BiH.

Kao i svake godine uoči božićnih blagdana, osim u vrijeme pandemije, na ovoj tradicionalnoj godišnjoj večeri Prstena, koja se održala pod visokim pokroviteljstvom Vlade RH i supokroviteljstvom HNS-a BiH 16. put, uručeni su ugovori novim stipendistima Zaklade "Prsten", uz povećan iznos stipendija i broj stipendista.

Prsten s oko 3400 fizičkih i 300 pravnih osoba nastavlja širiti svoj krug

Posebna je ovo večer za Udrugu "Prsten" i sve njezine prijatelje, mjesto susreta i druženja, ali, prije svega, humanosti i plemenitosti, istaknuto je na početku svečanog dijela programa, a prigodnim govorima okupljenima su se obratili organizatori i najviši uzvanici koji su istaknuli ulogu i važnost Prstena u borbi za ravnopravnost Hrvata u BiH te povezivanju Hrvata s obiju strana granice.

Uime domaćina članove i prijatelje Udruge "Prsten" pozdravio je predsjednik Udruge Vjekoslav Bratić. Zahvalio je svima koji su dali svoj doprinos u razvoju Prstena u proteklih 18 godina, svim počasnim predsjednicima koji su utrli put kojim novo vodstvo nastavlja voditi Prsten, uz novi zamah i polet, izrazivši nadu da će opravdati iskazano im povjerenje.

Osvrnuo se na najvažnije aktivnosti i projekte Prstena, među kojima je istaknuo Humanitarni koncert za Zakladu i godišnji časopis "Prsten", posebno je pohvalio Forum mladih i njihovu Humanitarnu božićnu akciju "Mladi mladima", kojom prikupljaju sredstva za pomoć domovima za djecu u BiH.

Istaknuo je da Udruga trenutačno okuplja oko 3400 fizičkih i 300 pravnih osoba te je najavio daljnje širenje na nove podružnice i ogranke. - Radimo i na osnaživanju naših klubova i članstva, kao i naše Zaklade, na koju smo svi ponosni, kao i na naše stipendiste, posebno na bivše stipendiste koji danas postaju zakladnici. To je Prsten! - poručio je Bratić.

Jandroković: Hrvati u BiH iza sebe imaju Zagreb i Hrvatsku

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković pozdravio je sve uime zastupnica i zastupnika Hrvatskog sabora, izrazivši zadovoljstvo što je ponovno na svečanoj večeri Udruge "Prsten", na kojoj je posljednji put bio 2019. godine.

- U protekle četiri godine svijet i naše okruženje dramatično su se promijenili, najviše unatrag nekoliko desetljeća. Prošli smo kroz veliku pandemiju, dva velika razorna potresa u Hrvatskoj, onda su se dogodili sukobi u Ukrajini i na Bliskom istoku, a sve to prati razvoj tehnologije i umjetne inteligencije... I svijet više nije isti kao što je bio 2019. godine, a u tom svijetu, unatoč svim izazovima i poteškoćama, Hrvatska se dobro snalazi - kazao je Jandroković te istaknuo dva velika geopolitička cilja, uz članstvo u EU i NATO-u, a to je ulazak u eurozonu i Schengen.

Osvrnuo se na najvažnija postignuća Hrvatske u proteklom razdoblju te zaključio da se imamo čime pohvaliti te da moramo nastaviti u tom ritmu. I on je istaknuo važnost povezivanja u novom međunarodnom poretku te poručio da Hrvati u BiH iza sebe imaju Zagreb i Hrvatsku te Bruxelles i EU u određenoj mjeri.

- Hrvatska je ta koja čvrsto stoji i stajat će iza hrvatskoga naroda u BiH, a Hrvati iz BiH koji žive u RH glavna su poveznica prema našoj braći koja žive u BiH - poručio je Jandroković.

- Ne možemo predvidjeti što će se događati u idućem razdoblju, ali je iznimno važno graditi to jedinstvo i zajedništvo koje postoji danas između Hrvatske i Hrvata koji žive u BiH. Udruga "Prsten" jedan je od ključnih čimbenika u tim vezama i jedna od najjačih udruga koje djeluju u Hrvatskoj. Vaše zasluge za očuvanje identiteta, tradicije, kulture, gospodarskih, pa i političkih veza koje postoje između RH i BiH, Hrvata koji žive u BiH, zaista su neprocjenjive - istaknuo je te posebno pohvalio angažman mladih u Prstenu.

- Vjera nas je očuvala, naša konzervativnost na određeni način, poštovanje obitelji i naših običaja te je tu Prsten odigrao i igra važnu ulogu, kao i u poduzetništvu, gdje ste također važan čimbenik - zaključio je Jandroković.

Božinović: Nema Hrvata u BiH bez jake Hrvatske, kao što nema jake Hrvatske bez Hrvata u BiH

- Nema Hrvata u Bosni i Hercegovini bez jake Hrvatske, kao što nema jake Hrvatske bez Hrvata u BiH - poručio je potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, koji je pozdravio sve uime predsjednika Vlade Andreja Plenkovića.

Dodao je kako se to odnosi i na Hrvate u Srbiji i Boki kotorskoj te gdjegod živjeli, pogotovo u ovo izazovno vrijeme kada se svi skupljaju oko svojih izvorišta te to moramo činiti i mi.

Izrazio je zadovoljstvo što je danas pitanje ravnopravnosti Hrvata legitimna tema, kao i važnost potpore Bosni i Hercegovini na njezinu europskom putu.

- Hrvati u BiH imaju posebnu ulogu u stvaranju hrvatskog nacionalnog i kulturnog identiteta, imali su je i u obrani Hrvatske, na čemu smo im posebno zahvalni, a imat će važnu ulogu i ubuduće. Važno je da Hrvati tamo ostanu, a i da se vrate jer to nas čini jačima - poručio je Božinović.

Istaknuo je dobru suradnju RH i BiH u pograničnim područjima te izrazio uvjerenje da ćemo napredovati, kako u Hrvatskoj tako i Hrvati kao konstitutivni narod u BiH, u željenom smjeru, a to su Zapad i Europa, iskazavši potporu Hrvatske na europskom putu BiH.

Čović: Zajedništvo hrvatskog naroda u BiH i RH odgovorit će na sve izazove s kojima se mi u BiH suočavamo

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović izrazio je zadovoljstvo što je ponovno u krugu Prstena, koji vidi kao veliku obitelj s jasnim ciljem i misijom djelovanja i kao najmoćniju asocijaciju hrvatskog naroda iz BiH u svijetu.

Istaknuo je da je Prsten uvijek pratio što se događa u BiH, pružajući ohrabrenje svojim sunarodnjacima, ali i konkretnu pomoć, te je posebno istaknuo zajedništvo koje pomaže Hrvatima u BiH da lakše podnose sva iskušenja i da bi se očuvali kao konstitutivan, jednakopravan narod.

- Svega toga ne bi bilo bez potpore Vlade RH, izvršne i zakonodavne vlasti u RH, i jedna velika hvala jer mi maštamo o našem europskom putu upravo zahvaljujući Vladi RH i svima vama koji nas predvodite na tome putu - poručio je Čović.

- Mi u Bosni i Hercegovini imamo snage i odlučnosti te hrabrosti nastaviti dalje, a sve vas pozivamo - budite uz nas. Onoliko koliko ste vi uz nas, u snazi zajedništva, siguran sam da ćemo izdržati očuvati svoje mjesto u BiH kao ustavno jednakopravnog naroda. Izborit ćemo se da nas legitimni predstavnici predstavljaju na svim razinama vlasti.

Bez potpore Prstena i svih vas ovdje te mnogih drugih koji su vezani uz nas, teško da bismo u tome uspjeli. Zajedništvo hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj odgovorit će na sve izazove s kojima se mi u BiH suočavamo - poručio je Čović.

Zaklada "Prsten" dodijelila 25 stipendija studentima u BiH i iz BiH

Kao što je i u ovoj prigodi istaknuto, jedan od ciljeva Prstena jest i poticanje obrazovanja mladih, zbog čega je 2007. godine Udruga osnovala Zakladu sa svrhom stipendiranja učenika i studenata Hrvata u BiH i podrijetlom iz BiH koji žive u RH. Do sada je Zaklada "Prsten" dodijelila više od 300 stipendija studentima za sve godine studiranja. Na svečanoj večeri uručeni su novi ugovori stipendistima, kojih je iz godine u godinu sve više, te je za ovu akademsku godinu Zaklada "Prsten" dodijelila 25 stipendija u povećanom iznosu od 200 eura mjesečno.

Uime stipendista zahvalio je student Pejo Bosnić iz Odžaka te ujedno čestitao 18. rođendan Udruge, istaknuvši kako svi prstenovci i prstenovke ponovno šalju i više nego snažnu te jasnu poruku snage zajedništva koja ih okuplja već 18 godina.

- Prsten je tijekom godina aktivnog angažmana u društvu, kako u Hrvatskoj tako i u Bosni i Hercegovini, okupio tisuće ljudi koje vežu zajedničko podrijetlo, povijest, tradicija, vrijednosti, kultura i još mnogo toga, a kao vodeća udruga nastoji sve to i očuvati. Na taj način Prsten je postao brend koji u svima nama ovdje okupljenima, ali i šire, budi duh zajedništva i suradnje - poručio je Bosnić.

Zahvalio je Udruzi i Zakladi "Prsten" te pozvao sve stipendiste da svojim zalaganjem i rezultatima opravdaju iskazano im povjerenje, kazavši: - Na nama je da kroz godine koje su pred nama osvjetlamo obraz naše Zaklade i Udruge te budemo njihovi ambasadori u društvu i kao neki bivši stipendisti jednoga dana pomognemo budućim stipendistima tijekom studentskih dana, baš kako ste i svi vi nama.

Program svečane večeri Udruge i Zaklade "Prsten" vodila je novinarka i televizijska voditeljica Martina Validžić, a okupljene je zabavljao bend Neretva te je i ova večer završila uz pjesmu i ples prstenovaca i njihovih gostiju.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?