PREKRŠILI ZAKON

Provokacija SAD-a: Američki ratni brod uplovio u Južno kinesko more

25.05.2017.
u 09:43

Ovo je prvi put da je američki razarač uplovio u Južno kinesko more od kada je Donald Trump stupio na dužnost američkog predsjednika

Američki razarač USS Dewey prošao je oko 20 kilometara od grebena Mischief u otočju Spratly u Južnom kineskom moru u ime načela 'slobodne plovidbe'.

Naime, ovo je prvi put od listopada da je američka mornarica uplovila u Južno kinesko more, ali i prvi put od kada je Donald Trump stupio na dužnost američkog predsjednika, javlja RT.

Pentagon je odbio potvrditi takva izvješća. "Svakodnevno djelujemo u području Azije i Pacifika, uključujući i područje na jugu Kine", izjavio je glasnogovornik Pentagona Jeff Davis. "Mi djelujemo u skladu s međunarodnim pravom", dodao je Davis.

Kineske vlasti ovaj događaj ocijenile su kao provokaciju i ozbiljno kršenje zakona. Kina polaže pravo na gotovo čitavo Južno kinesko more i tu provodi radove nasipavanja, ubrzavši u zadnjih godinu dana pretvaranje koraljnih grebena u luke, uzletišta i infrastrukturne objekte.

Upravo se zbog toga SAD i zemlje jugoistočne Azije boje se da bi Kina mogla imati nadzor nad jednom od strateški najvažnijih pomorskih ruta u svijetu.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?