Povodom Međunarodnog dana sestrinstva

Građanima HBŽ-a besplatno mjerili razinu šećera i krvni tlak

Foto: Željka Mihaljević
1/2
12.05.2023.
u 16:12
U organizaciji Udruge medicinskih sestra i tehničara HBŽ 12. svibnja je povodom Međunarodnog dana sestrinstva, provedena akcija besplatnog mjerenja razine šećera u krvi i krvnog tlaka u općinama u kojima funkcioniraju domovi zdravlja. 

Priču o svom položaju medicinske sestre i tehničari ostavili su za neko drugo vrijeme, a svoj dan sugrađanima daruju već više od 20 godina, točnije od 2002.g.  Akcija je to koja je više nego dobro došla, posebice onima koji nisu pokriveni zdravstvenom zaštitom, ali i umirovljenicima. Na taj način, kažu, obave kontrolu bez velike gužve i čekanja u zdravstvenim ustanovama. 

Akcije podržava i županijska Udruga oboljelih od dijabetesa „Krug“ koja ulaže velike napore na prevenciji i ranom otkrivanju bolesti. Njen predsjednik Goran Karaula ističe kako bolest ne poznaje ni dobne granice, a i oboljelih je sve više: „Trenutno u Županiji na oralnoj terapiji imamo 2.169 osoba, a na inzulinu 625 osoba. Prije je na godišnjoj razini bilo jedno, ili nijedno otkriveno dijete, a sad ih ima za pola godine četvero, znači svako 45 dana se otkrije novo dijete.“

Č.s. Marija Stipanka Šibenik, predsjednica Udruge medicinskih sestara i tehničara HBŽ, napominje kako nastoje educirati građane i uputiti ih komu se trebaju obratiti za pomoć jer se svake godine kroz akcije otkriju novooboljeli.

Bila je to prigoda promovirati medicinsku školu, ali i dodatno educirati učenike i struku. Pero Džeko, učenik 3. razreda srednje medicinske škole u SSŠ Livno ističe kako nije riječ o zanimanju, nego pozivu: „To sam odabrao jer sam kao mlad stalno bio po bolnicama, stalno sam bio bolestan, i sam taj osjećaj da možeš pomoć nekome stvarno me ispunjava.“

Akciju je svojim dolaskom podržala i ravnateljica ŽB Livno Irena Periša, te naglasila: „Medicinske sestre su stup zdravstva, one su vam tu za pacijente od 0 do 24 sata, pri ruci su svakom doktoru i prve su u kontaktu s pacijentima. Trebamo im biti još veća podrška i osigurati što bolje uvjete rada.“

U Livnu je od 140 kontroliranih građana u 72 slučaja utvrđena hipertenzija, od čega 14 novootkrivenih, te 12 povišenih vrijednosti šećera u krvi, od čega 6 novootkrivenih, dok su dvije osobe imale sniženu koncentraciju glukoze u krvi.


 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije