Vlada FBiH

Protiv rješenja revizije branitelja može se pokrenuti spor kod županijskog suda

vlada
04.11.2016.
u 18:19

Prihvaćen je amandman na članak 7. koji glasi da se „protiv rješenja Federalnog ministarstva donesenih u postupku revizije ne može se izjaviti žalba, ali se može pokrenuti upravni spor kod županijskog suda nadležnog prema mjestu donošenja rješenja...".

Federalna vlada prihvatila je danas izjašnjenje o amandmanu Kluba zastupnika hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH na Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite.

Prihvaćen je amandman na članak 7. koji glasi da se „protiv rješenja Federalnog ministarstva donesenih u postupku revizije ne može se izjaviti žalba, ali se može pokrenuti upravni spor kod županijskog suda nadležnog prema mjestu donošenja rješenja kojim je priznato pravo koje je bilo predmet kontrole po odredbama ovog zakona".

U obrazloženju amandmana je navedeno da je, prema informacijama iz Vrhovnog suda Federacije BiH, pokrenuto oko 6.000 upravnih sporova u svezi Zakona o provođenju kontrole.

Zbog ograničenih ljudskih i materijalnih kapaciteta, postupak pred ovim sudom traje jako dugo i korisnici prava nisu u mogućnosti ostvariti svoje pravo pristupa sudu i po nekoliko godina, što je znatno izvan standarda za donošenje odluke u razumnom roku, koje je pravna država prema europskim standardima dužna osigurati svojim građanima.

Problem se dodatno usložnjava informacijama da će u narednom razdoblju biti još nekoliko tisuća ovakvih predmeta.

Na ovaj način, sukladno odredbama članka 41. Zakona o upravnim sporovima, stranka može Vrhovnom sudu FBiH podnijeti zahtjev za izvanredno preispitivanje sudske odluke protiv odluke županijskog suda donesene u upravnom sporu, čime bi korisnicima bio osiguran pravni lijek i dvostupnost u odlučivanju u sudskom postupku.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije