Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Proteinska tjestenina iz jednog lonca: Recept za fin ručak koji se radi bez grama mesa

23. veljače 2021. u 07:46 0 komentara 147 prikaza
Foto: Shutterstock

Obroci iz jednog lonca idealno su rješenje kada trebate nabrzaka smisliti neki ručak ili večeru, a nemate previše vremena ili volje za pripremu dugotrajnih recepata. Ne samo da je riječ o ukusnim jelima, već i o obrocima kod kojih zaprljate samo jedan lonac u cijelom procesu.

Postoje stotine različitih recepata za ručak ili večeru iz jednog lonca. Zadovoljna.hr donosi recept za finu tjesteninu s gljivama i lećom koja puca od proteina iako ne sadrži niti jedan gram mesa.

Sastojci za tjesteninu iz jednog lonca:
700 ml povrtnog temeljca
400 ml nasjeckane rajčice iz konzerve
300 grama šampinjona
300 grama sušene tjestenine po želji
50 grama parmezana
1 limenka leće od 400 grama
1 crvena paprika
1 luk
2-3 češnja češnjaka
sol i papar po želji
biljno ulje za pirjanje
začinsko bilje po želji

Priprema:
1. U većem loncu zagrijte malo ulja, pa na njemu prepirjajte luk nasjeckan na kockice.

2. Kad luk omekša, u lonac dodajte narezanu paprike i gljive i pirjajte nekoliko minuta.

3. Potom ubacite nasjeckani češnjak, promiješajte i pirjajte oko pola minute.

4. Podlijte smjesu u loncu s povrtnim temeljcem i rajčicom iz konzerve.

5. Ubacite tjesteninu i leću iz konzerve koju ste prethodno isprali i ocijedili od viška vode.

6. Posolite i popaprite pa poklopite lonac. Pripazite da se sva tjestenina nalazi pod tekućinom kako bi se skuhala jednoliko i do kraja.

7. Kuhajte 10 do 15 minuta dok se tjestenina termički ne obradi do kraja, uz povremeno miješanje da se smjesa ne bi zalijepila za dno lonca.

8. Na kraju kuhanja dodajte naribani parmezan i začinsko bilje po želji te poslužite toplo uz sezonsku salatu. Dobar tek!

Savjet plus:

U ovom receptu možete se poslužiti i crvenom suhom lećom koja se termički obrađuje najkraće od svih ostalih vrsta leće. Dodajte je u isto vrijeme kao i tjesteninu. Pripazite samo da ulijete više tekućine ako se odlučite za ovu opciju jer će sušena leća tijekom kuhanja „popiti“ dosta vode.

Ovo je vrlo fleksibilan recept koji vam dopušta da potrošite povrće koje je pri kraju roka trajanja. Umjesto gljiva možete dodati i mrkve, tikvice, patlidžan... što god poželite. Umjesto kuhane leće iz konzerve možete se poslužiti i već kuhanim grahom ili slanutkom.

Jelo na kraju začinite začinskim biljem po želji. Na raspolaganju vam je sve od svježih listića peršina, preko bosiljka do timijana.

 

 

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.