Problemi u SBŽ-u

Prosvjetari najavili štrajk na početku nove školske godine

11.08.2017.
u 08:30

Štrajk upozorenja prvog dana nove školske godine, 4. rujna, najavili su predstavnici četiriju sindikata obrazovanja u Srednjobosanskoj županiji (SBŽ). Predsjednik Neovisnog sindikata zaposlenih u osnovnim školama Goran Puletić rekao je novinarima kako je razlog štrajka niz neriješenih pitanja, a prije svega nepotpisivanje grandskog Kolektivnog ugovora za obrazovanje s Vladom SBŽ-a. Predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja SBŽ-a Muhamed Pajić istaknuo je kako se prvi put, nakon 15 godina, događa da se u novu školsku godinu ulazi bez potpisanog kolektivnog ugovora.
- Bez rezultata smo pregovarali godinu dana. Vlada jednostavno ne želi potpisati kolektivni ugovor i mi to stanje ne može prihvatiti, dodao je Pajić. Predstavnici sindikata istaknuli su, također, da još nema dogovora u svezi s pravilnikom o ocjenjivanju, kao i da nije riješen problem zbrinjavanja viška profesora u srednjim školama, koji se javlja nakon uvođenja devetogodišnjeg osnovnog obrazovanja. I ovo je samo jedan od problema s kojima se suočavaju prosvjetari, ne samo u ovoj županiji, nego i u većini drugih županija u Federaciji BiH. Ipak, valja napomenuti kako se najviše novca iz županijskih proračuna troši upravo na obrazovanje. Samo u HNŽ-u se izdvaja trećina proračuna za prosvjetare, odnosno, više od 60 milijuna maraka. Stoga se postavlja pitanje ima li školstvo doista premalo novca ili se pak radi o problemu viška zaposlenika u obrazovnim institucijama? Teško je dati odgovor na ovo pitanje, ali je očito kako prosvjetari nisu zadovoljni ni ovakvim položajem, te zbog toga prijete novim prosvjedima na početku nove školske godine. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?