protiv nasilja

Prosvjedi žena u 19 gradova u BiH: “Nisi sama i nisi kriva”

prosvjed žena
N1
14.10.2022.
u 16:12

“Nisi sama i nisi kriva”, “Ova vještica ne gori”, “Nasilniku je sve oružje” i “Pravda za djevojčice” samo su neke od poruka koje su okupljene žene poslale danas.

U nizu bh. gradova u 15 sati počeli se prosvjedi žena: “Naš bol je vaš sram!”. Radi se o prosvjedima na kojima će se reći "ne femicidu", nasilju nad ženama i njihovim sve češćim ubojstvima.

Više stotina građanki Sarajeva se okupio na Trgu Alije Izetbegovića odakle su krenuli u prosvjednu šetnju.

“Nisi sama i nisi kriva”, “Ova vještica ne gori”, “Nasilniku je sve oružje” i “Pravda za djevojčice” samo su neke od poruka koje su okupljene građanke poslale danas.

“Ne možemo trpiti nasilje bilo koje vrste. Finalni povod je bio događaj u Bihaću. Želim biti više solidarni. Nije ovo samo priča muška i ženska, nego moramo biti glasni protiv nasilja. Moramo imati zakonski okvir, kazne moraju biti veće i očekujemo podršku svih nadzornih organa”, rekla je jedna od sugovornica N1 i dodala: “Nasilje ne čeka da se političari dogovore”.

Nekoliko desetina aktivistkinja i aktivista okupilo se na Trgu Krajine u Banja Luci i daju podršku istim skupovima širom BiH pod nazivom “Nisi sama i nisi kriva”. "

"Ovo je prvi put da žene u BiH organiziraju ovakve prosvjede nakon femicida koji se nedavno dogodio u Bihaću, kaže Milica Pralica iz Udruženja građana "Ošta nula", javlja N1.

“Meni je drago da su se Banjalučani okupili. Drago nam je da vidimo i muškarce i roditelje s djecom. Naša borba ne isključuje muškarce iz borbe. Želimo kroz rad organizacije biti svijest, a i da se femicid tretira i pravno kao zločin. Femicid je ubojstvo žene samo zato što je žena”, kaže Pralica.

Žene Goražda su se također pridružile prosvjedima koji su organizirani širom BiH, zbog svirepog ubojstva u Bihaću. Sa skupa održanog na Trgu branilaca grada poručile su “Nijedna više”, uz poziv svim sugrađanima da se solidariziraju s majkama, suprugama, kćerkama i svim ženama.

“Mi žene Bosne i Hercegovine, ujedinjene i solidarne kažemo ‘Nijedna više’. Ovaj tjedan ubijena je još jedna žena u Bihaću. Njen ubojica nije odmah uhvaćen. Prema neslužbenim i nepotpunim statistikama, od 2017. godine ubijeno je više od šezdeset žena. Nije se dogodila obiteljska tragedija nego ubojstvo“, poručeno je sa protesta.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije